/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Timpul trece, iar subteranele moderne, promise de-a lungul anilor de autoritățile locale, întârzie să apară

08 februarie 2020, ora 06:40

Timpul trece, iar subteranele moderne, promise de-a lungul anilor de autoritățile locale, întârzie să apară. Majoritatea pasajelor din capitală pot fi o locație perfectă pentru filmarea scenelor de groază. Murdare și cu scările distruse, acestea sunt evitate de către oameni, cărora le este frică să nu-și rupă picioarele. Vestea rea este că, în acest an, nu au fost alocați bani pentru aducerea pasajelor subterane în ordine. 

Una dintre cele mai de coșmar treceri subterane se află la intersecția bulevardelor Dacia și Decebal. Pasajul nu a fost reparat de mai bine de 25 de ani.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Unele treceri subterane din Chișinău prezintă un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. De exemplu aceasta, unde vă puteți alege cu o fractură serioasă din cauza scărilor deteriorate. Iar înăuntru, ai impresia că podul se poate prăbuși în orice clipă”.

Strășnicie mare, e haos. Acum coboram și am crezut că o să cad”.

„Poți ieși cu o fractură, să ai o traumă, dar cine va răspunde, nu se știe. De câte ori deja s-a vorbit”.

Iar acest domn a avut nevoie de aproape cinci minute ca să treacă prin pasajul subteran. Cel mai greu i-a fost când a vrut să urce scările distruse de timp și de nepăsare. Este nevoit să meargă pe aici în fiecare săptămână, pentru că are drum spre policlinică. Odată chiar a căzut.

Încetișor, fără să mă grăbesc undeva. În așa stare e de vreo cinci ani precis.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Același bulevard, aceleași probleme. Este greu de imaginat cum o mămică cu un copil ar putea să treacă pe aici. Nu am un cărucior la mine, dar, chiar și așa, îmi este foarte dificil să cobor”.

„Sunt din România, dar nu îmi place, nu e frumos. -În România aveți așa treceri? -Sunt, dar mult mai frumoase”.

Toamna trecută, autoritățile locale anunțau că au un plan de restaurare a pasajelor. Declarau că anual vor fi reparate capital câte două treceri. Pentru renovarea subteranei de pe bulevardul Dacia, era nevoie de circa opt milioane de lei.

VITALIE BUTUCEL, FOST ȘEF DIRECȚIA TRANSPORT ȘI CĂI DE COMUNICAȚIE: „Proiectul din bulevardul Dacia este un proiect destul de simpatic, este în concordanță cu normele europene și va arăta foarte bine”.

Când însă va arăta pasajul „foarte bine” nu se știe. În schimb, singura trecere care a fost modernizată în întregime, în ultima perioadă, este cea de lângă Academia de Științe. Lucrările au început încă pe timpul conducerii lui Ruslan Codreanu, după ce pasajul a fost criticat și filmat de un vlogger englez.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „La doar trei luni de când trecerea lângă Acedmia de Științe a fost renovată și pictată de niște studenți, pereții deja sunt plini de graffiti. Nu a rezistat nici tencuiala”.

„Așa e lumea la noi. Nu păstrează. Educația”.

„Sunt foarte frumoase. -Nu, celelalte. -Aaa. Este mizer”.

De altfel, și actualul primar general promitea în campania electorală reparația capitală a câte cinci treceri subterane, în fiecare an. Pentru asta, în bugetul municipal urmau să fie alocate câte 25 de milioane de lei.

Pentru TV8, purtătoarea de cuvânt a primarului a precizat că edilul va inspecta chiar luni subteranele, iar între timp au fost adunate informații despre starea acestora, dar și despre cei care vând prin treceri. Iar de la șeful interimar al Direcției Transport am aflat că în 2020 bani pentru reparația subteranelor nu au fost prevăzuți.

Modernizarea subteranelor a fost promisă și de alte conduceri ale capitalei. Acum un an, de exemplu, Silvia Radu a planificat să reabiliteze opt pasaje pietonale subterane. Prima pe listă era trecerea subterană de lângă Spitalul Clinic Municipal Nr. 1.

În premieră pentru capitală, s-a propus acoperirea scărilor cu sticlă și instalarea unui ascensor special pentru persoanele cu necesități speciale. Însă, lucrările nu au mai avut loc.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram