Data la care este sărbătorit Paștele diferă de la an la an. Anul acesta, la creștinii ortodocși Paștele este pe 19 aprilie, în timp ce la catolici cu o săptămână mai devreme, adică pe 12 aprilie.

De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Tradițional, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii sărbătoresc Floriile, care semnifică intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, în zilele dinaintea patimilor. Astfel, anul acesta, la creștinii ortodocși Floriile vor fi sărbătorite pe 12 aprilie, iar la catolici pe 5 aprilie.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, bugetarii vor avea liber și a doua zi de Paști, pe 20 aprilie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!