/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Când sărbătorim Paștele ortodox și cel catolic în 2020

missing
09 februarie 2020, ora 09:15

Data la care este sărbătorit Paștele diferă de la an la an. Anul acesta, la creștinii ortodocși Paștele este pe 19 aprilie, în timp ce la catolici cu o săptămână mai devreme, adică pe 12 aprilie.

De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Tradițional, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii sărbătoresc Floriile, care semnifică intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, în zilele dinaintea patimilor. Astfel, anul acesta, la creștinii ortodocși Floriile vor fi sărbătorite pe 12 aprilie, iar la catolici pe 5 aprilie.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, bugetarii vor avea liber și a doua zi de Paști, pe 20 aprilie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram