Stația de pompare din satul Talamza, raionul Ștefan Vodă, cea mai mare din fosta Uniune Sovietică, este în prezent într-o stare dezastruoasă. O spune ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, care a efectuat vineri o vizită la stație. Perju susține că a rămas dezamăgit de starea lucrurilor de acolo.

„Din păcate, cea mai mare stație de pompare din fosta Uniune Sovietică, este în prezent, într-o stare dezastruoasă. Sunt profund dezamăgit de felul cum autoritățile locale au gestionat aceste active strategice pentru economia națională”, a scris Ion Perju pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a mai menționat că stația de pompare de la Talmaza ar putea fi transmisă către Asociațiile Utilizatorilor de Apă.

„Ne propunem ca în perioada imediat următoare, în regim prioritar, să inițiem procedura de transmitere a stației către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru a fi identificate cele mai optime soluții de reabilitare a acesteia. Accesul la apă pentru irigare este prioritatea nr. 1 a agricultorilor din regiune”, a precizat Ion Perju.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, din totalul stațiilor de pompare din componența sistemelor de desecare, 29 se află în stare nesatisfăcătoare, nouă sunt distruse și doar cinci sunt în stare funcțională.

Dacă la începutul anului 2015, cele 12 întreprinderi de stat aflate în gestiunea „Apele Moldovei” acumulaseră datorii de 147,8 mil lei, atunci la finele anului 2018, suma a depășit 175 mil lei, înregistrându-se cel mai înalt grad de îndatorare de 51 %. Creșterea îndatorării a afectat profitabilitatea întreprinderilor, creându-se astfel riscuri fiscale pentru bugetul public național, mai arată același raport al Curții de Conturi.

Sursa foto: Facebook/Ion Perju

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!