Astăzi se împlinesc 10 ani de la scoaterea gardului de sârmă ghimpată de pe Prut. Pe 10 februarie 2009, Vlad Filat, pe atunci premier al țării, anunța procesul de scoatere a celor 360 de km de sârmă ghimpată de la frontiera cu România. 

Cu această ocazie, fostul prim-ministru a venit cu un mesaj.

„Înainte de a construi poduri a trebuit să dăm jos sârma ghimpată dintre NOI și NOI. În urmă cu 10 ani, în februarie 2010, sârma de pe Prut a început să cadă. O fărâmă din dureroasa noastră istorie s-a prăbușit atunci. Astăzi, sârma ghimpată de la Prut se află în muzee și mai toți din oamenii politici din România și Republica Moldova au o bucățică din această ”frontieră” care ne-a despărțit pe noi de noi. Atunci am îndrăznit, cu România lângă noi, să sperăm și să visăm că într-o bună zi vom fi o steluță pe steagul Uniunii Europene sau măcar parte a unei stele din constelația europeană. Mulțumesc tuturor colegilor pentru lupta lor. A fost o onoare și un privilegiu să lupt alături de domniile voastre, nu doar pentru pâine, dar și pentru sufletul și libertatea neamului nostru. Înfrânt nu ești atunci când sângeri…”, a scris Vlad Filat într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit deciziei luate de Guvernul de atunci, doar câteva porţiuni de gard urmau a fi lăsate – în regiunea barajului Stânca-Costeşti şi a rezervaţiei naturale Pădurea Domnească.

Gardul de sârmă ghimpată a fost instalat pe Prut de sovietici în 1940, după ce Basarabia a fost cedată Rusiei, conform tratatului Ribbentrop-Molotov.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!