Conducerea Băncii Naționale (BNM) anunță că inițiativa ca instituția să doneze circa șase miliarde de lei din venitul său pentru a fi acoperită gaura rezultată din așa-zisul furt al miliardului este una echilibrată și că a fost discutată inclusiv cu experții de la Fondul Monetar Internațional (FMI).

„Distribuirea parțială a profiturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost discutată de BNM, Guvern și Fondul Monetar Internațional și, în condițiile agreate, corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale. Soluția este una echilibrată și va permite acumularea graduală a capitalului Băncii Naționale, necesar pentru exercitarea mandatului său, precum și  diminuarea poverii asupra bugetului de stat prin distribuirea de profit către acesta”, se menționează într-un comunicat emis de reprezentanții BNM, în urma anunțului făcut azi-dimineață de șeful statului Igor Dodon.

„O asemenea distribuire este posibilă prin modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei în sensul introducerii unui model de distribuire etapizată și parțială a profitului către bugetul de stat până la atingerea nivelului de 10% al capitalului  BNM. Aceasta ar fi conformă practicilor internaționale și ar putea asigura echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat și capitalizarea graduală a Băncii Naționale”, mai spun cei de la BNM.

Potrivit calculelor făcute de autorități, cele șase miliarde de lei pe care urmează BNM să le verse în bugetul de stat ar constitui circa 30% din sumă care trebuie întoarsă statului în urma fraudei bancare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!