Oamenii de știință spun că au descoperit o anomalie biologică care ar putea schimba modul în care înțelegem simțul mirosului.

Un studiu publicat în jurnalul Neuron arată că unii oameni pot mirosi normal, deși le lipsește o componentă din creier care este considerată a fi crucială pentru simțul mirosului – becurile olfactive. Lipsa becurilor ar trebui să provoace anosmia (n.r. pierderea completă a mirosului). Curios, fenomenul afectează mai ales femeile care scriu cu stânga și nu a fost niciodată detectat la bărbați.

Sensul olfactiv al unei persoane este determinat de anumite procese. Mai întâi, o moleculă eliberată dintr-o substanță (cum ar fi parfumul dintr-o floare) stimulează celulele nervoase speciale (numite celule olfactive) aflate la nivelul nasului. Aceste celule nervoase transmit apoi informații creierului, unde se află becurile olfactive, care identifică mirosul specific, scrie tabu.ro.

Cercetătorii de la Weizmann Institute of Science din Israel susțin însă că există oameni care au un simț normal al mirosului, chiar dacă nu au aceste becuri. Au făcut această descoperire când au făcut scanări ale creierului persoanelor cu simțul mirosului sănătos, ca parte a unui studiu complet fără legătură. Femeia era stângace și oamenii de știință au vrut să-i compare creierul cu al altei femei stângace, pentru a vedea dacă există diferențe. Au fost nevoiți să scaneze creierul a 9 femeie înainte de a descoperi o altă femeie care nu are becurile olfactive, dar cu un simț al mirosului normal.

Echipa de experți a apelat apoi la o bibliotecă publică cu 1.113 de scanări ale creierului – Proiectul Human Connectome – și a găsit mai multe exemple. Fenomenul nu a fost niciodată detectat la bărbați, dar este prezent la mai mult de 4% dintre femeile stângace.

Există posibilitatea ca femeile să aibă bulbi olfactivi, dar sunt atât de mici încât nu pot fi detectați. Cu toate acestea, acest lucru nu explică modul în care acestea păstrează un simț al mirosului cu becuri olfactive compromise. O altă explicație este capacitatea creierului de a se adapta, cunoscută sub numele de plasticitate. Dacă un copil se naște fără becuri olfactivi, atunci poate că o altă parte a creierului e responsabilă cu mirosul.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!