UPDATE: Administrația teatrului a anunțat că a admis o „greșeală tehnică” în răspunsul trimis inițial deputatului. A încurcat cifra în cazul companiei „Opera Magna”. Aceasta nu achită lunar 1,4 milioane de lei, ci 142 de mii de lei. Respectiv, cea mai mare sumă pentru chirie este achitată de firma „Trabo-Plus” – 326 mii lei pentru chiria unui spațiu de 88 metri pătrați. În total, teatrul adună lunar din chirie 575 de mii de lei.

Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” adună lunar circa 1,8 milioane de lei de la agenții economici care au luat spații în arendă. Cifrele au fost prezentate de directorul teatrului Ion Grosu, la solicitarea deputatului Partidului Acțiunea și Solidaritate Dumitru Alaiba.

Potrivit documentului, făcut public pe Facebook, cea mai mare sumă o plătește SRL „Opera Magna”, care varsă lunar în bugetul instituției de cultură peste 1,4 milioane de lei pentru un teren și o încăpere de 544 metri pătrați pe care le-a luat în arendă.

Potrivit datelor deschise de la Camera Înregistrării de Stat, compania „Opera Magna” a fost fondată de omul de afaceri, fostul deputat Călin Vieru și Vasile Lungu, care dețin în prezent câte 50% din afacere.

 

Deputatul Dumitru Alaiba consideră că banii acumulați din chirie ar putea fi valorificați, fie pentru majorarea salariilor artiștilor, ori  să fie investiți în renovarea teatrului.

„Spun că acești bani trebuiesc utilizați în beneficiul celor ce fac operă. Artiști sunt plătiți cu 3500-4000 lei pe lună, sub salariul mediu pe țară. Holurile sunt semi-întunecate, mobilierul din secolul trecut, clădirea geme de are nevoie de reparație, fațada e sură și tristă, tavanul ar putea să cadă în cap odată și odată. Spre deosebire de clădirea președinției de peste drum – este clar, că se economisește pe tot ce e posibil.

Nu vi se pare că nu investim în clădirile care trebuie și nu în oamenii care trebuie? Clădirile administrative – de la președinție la procuratura generală lucesc, proaspăt reparate, iar teatrele, muzeele, sălile de concert sunt triste apropiindu-se de ruină. Doar unele din ele au avut noroc, fiind reabilitate pe banii vreunui donator. E despre prioritățile acestei țări. Salariile artiștilor trebuiesc triplate. Nu avem sute de mii de artiști. Și spre deosebire de politicieni, ei ne aduc lumină în suflet. Într-o țară care se respectă, să fii artist la operă sau la un teatru național, este o onoare și mândrie”, a scrie Dumitru Alaiba.

Recent, opinia publică a fost revoltată de declarația ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, care a spus la o întrunire cu angajații Teatrului de Operă și Balet „că artiștii trebuie să fie flămânzi”. Asta s-a aflat după ce un artist s-a plâns pe rețelele sociale că nu a mai primit salariul din luna decembrie.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!