/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Fosta ministră a Finanțelor critică dur inițiativa de a recupera banii din frauda bancară din profitul BNM

missing
10 februarie 2020, ora 16:42

Fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavriliță nu vede cu ochi buni intenția Președinției de a compensa din profitul Băncii Naționale banii puși pe umerii cetățenilor prin așa-zisa „Lege a miliardului”.

„Transferul unor venituri dintr-un buzunar al statului (Banca Națională a Moldovei) în altul (Ministerul Finanțelor) nu însemnă ușurarea poverii asupra cetățenilor. Soluția pentru Legea miliardului este în primul rând recuperarea banilor de la cei care i-au furat. Guvernul Sandu a creat un Birou de combatere a corupției cu experți internaționali specializați în recuperarea activelor, a transmis materiale relevante la procuratură și a facilitat colaborarea cu organe de drept la nivel internațional. Întrebarea pe care trebuie să o punem lui Igor Dodon este ce sumă a recuperat din miliardul furat până acum și ce planifică să facă pentru a recupera acești bani inclusiv de la vechii săi prieteni din Parlament”, scrie Natalia Gavriliță pe Fcaebook.

Fosta ministră acuză că, prin această inițiativă, șeful statului vrea să  finanțeze cheltuielile guvernării, care s-a lăudat cu proiecte grandioase în an electoral.

Manevra lui Igor Dodon cu așa-numita ușurare a poverii din Legea miliardului este de fapt scoaterea banilor din rezervele Băncii Naționale pentru a finanța cheltuielile enorme ale guvernării în an electoral. Încă niciodată Guvernul Moldovei nu a planificat să cheltuie atâția bani, cu surse de finanțare incerte”, a adăugat ex-ministra.

Igor Dodon a anunțat în această dimineață că va veni cu o inițiativă legislativă prin care va propune ca o parte din profitul Băncii Naționale să fie direcționată în bugetul de stat, pentru a compensa miliardele acordate în 2014 celor trei bănci falimentare. Potrivit calculelor, ar fi vorba de aproximativ 6 miliarde de lei. Astfel, banii furați din sistemul bancar vor fi compensați de Banca Națională.

Soluția găsită de Guvern pentru a compensa parțial „Legea miliardului”. BNM va vărsa în buget 6 miliarde de lei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram