Autoritățile au identificat o soluție pentru a compensa aproximativ șase miliarde de lei din cele 25 de miliarde care au fost puse pe umerii cetățenilor după adoptarea așa-numitei „Legi a miliardului”. Un proiect de lege urmează a fi votat în această săptămână de Guvern, a anunțat președintele Igor Dodon după ședința din această dimineață cu premierul și președinta Parlamentului. 

Soluția este ca o parte din profitul Băncii Naționale, care actualmente rămâne la dispoziția BNM, să fie direcționată în bugetul de stat pentru a compensa miliardele acordate în 2014 celor trei bănci falimentare. Potrivit calculelor, ar fi vorba de 20-30% din sumă, aproximativ 6 miliarde de lei. Astfel, banii furați din sistemul bancar vor fi compensași de Banca Națională.

Sunt și alte soluții pe care acum le identificăm și vor fi discutate și cu partenerii externi”, a declarat Igor Dodon, precizând că această primă soluție a fost analizată împreună cu experții de la Fondul Monetar Internațional și a fost agreată de aceștia.

Prin așa-zisa „Lege a miliardului” s-a pus pe umerii cetățenilor achitarea celor 13 miliarde de lei acordate drept garanții de stat pentru cele trei bănci devalizate „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” și dobânda de 5% la această sumă în decurs de 25 de ani, în total fiind vorba de 25 de miliarde de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!