În loc de zăpadă, pe unele străzi din capitală a nins cu sare! De la începutul sezonului rece, în care fulgii practic au lipsit din piesaj, autoritățile municipale au împrăștiat în jur de o sută de tone de sare specială, pentru a curăța drumurile atât pentru mașini, cât și pentru pietoni. Oamenii cred că este o risipă de bani, iar unii specialiști în construcția drumurilor afirmă că poate fi dăunător asfaltului. Chiar și așa, primarul general s-a arătat nemulțumit de modul în care a fost curățat orașul după ninsoarea recentă și a cerut explicații.

Cătălin GORIA, REPORTER TV8: „Dacă anul trecut trotuarele din capitală nu se vedeau din zăpadă, anul acesta stratul de sare presărat în unele locuri înlocuiește zăpada”. 

„Sigur că este o risipă, e treaba autorităților municipale. Se lucrează așa haotic și se cheltuie banii”; „O risipă foarte mare de bani, cred că ar fi un alt material mult mai ecologic și mai benefic”; „Este o cheltuială și o afectare asupra plantelor, pentru că concentrația prea mare de sare nu este bine nici pentru copaci nici pentru iarbă” , spun locuitorii capitalei.

Specialiștii în construcția drumurilor afirmă că sarea în exces poate duce la distrugerea asfaltului.

Sergiu BEJAN, EXPERT ÎN CONSTRUCȚIA DRUMURILOR RUTIERE: „Dacă este în exces, desigur că influențează la calitățile de rezistență a materialului, intensitatea clorului din sare influențează negativ asupra betonului sau în asfalt și, desigur, intră în degradare.”

Șeful Direcției Locativ Comunale, responsabilă de deszăpezirea trotuarelor din capitală, susține că va documenta cazul de pe strada Academiei și va reveni cu o reacție ulterior. Nemulțumit de calitatea lucrărilor de salubrizare a capitalei, inclusiv după ninsoarea recentă, însoțită de vijelie, s-a arătat și primarul Ion Ceban. Edilul le-a cerut socoteală subalternilor, în cadrul ședinței de astăzi:

„Încercăm să facem față cu ce avem!-Încercăm e un cuvânt așa, trebuie!- Mai trebuie domnule primar și tehnică nouă și personal mai trebuie, activăm cu 60 de procente!- Și ce trebuie pentru a avea 100 de procente?- Să îmbunătățim condițiile, să mărim salariul!-Aici eu trebuie să intervin, eu aștept o săptămână să-mi prezentați printr-o notă tot”, a spus primarul.

De la începutul sezonului rece, în municipiul Chișinău au fost împrăștiate peste două tone de nisip cu sare, aproape 100 de tone de sare curată, dintre care aproape 40 de tone au fost folosite pentru a topi ghețușul, format după spargerea țevilor cu apă.

Reporter: Сătălin GORIA

Imagini: Sergiu CIUBARU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!