Două întreprinderi de stat au fost lichidate, după ce un audit a constatat nereguli în administrare

11 februarie 2020, ora 15:43

Întreprinderile de stat „Pulbere” și „Dinamo-MA” au fost lichidate ca instituții individuale și au fost absorbite de o altă întreprindere de stat ,,Cartuș”. Decizia de reorganizare a companiilor a fost luată de Agenția Proprietăți Publice, pentru a nu admite falimentul acestora.

Potrivit APP, un audit al activității economico-financiare la întreprinderi a stabilit „o situație alarmantă” și mai multe încălcări admise în administrare.

Agenția Proprietății Publice a luat unica hotărâre care se impunea la acel moment – fuziunea prin absorbție a întreprinderilor de stat „Pulbere” și  „Dinamo-MA” de către întreprinderea ,,Cartuș”, care avea un management eficient și stabil”, a argumentează APP.

APP a depus, încă în luna mai a anului trecut, setul de acte necesar pentru înregistrarea reorganizării prin absorbție a întreprinderilor și acestea au fost radiate din „Registrul Întreprinderilor de Stat”.

În încăperile care aparțineau întreprinderilor lichidate au fost deschise două magazine noi ale companiei ,,Cartuș”, ceea ce a contribuit la mărirea substanțială a  volumului de vânzări și a contractelor cu furnizorii, spun reprezentanții APP.

Totodată, s-a făcut o optimizare a cadrelor, dar niciun angajat al companiilor absorbite nu și-a pierdut locul de muncă. Datoriile comerciale și salariale ale întreprinderilor au fost acoperite, iar salariile și impozitele către bugetele de stat, CNAM și CNAS se achită în prezent la timp.

În viitorul apropiat, urmează ca întreprinderea de stat ,,Cartuș”, care a absorbit celelalte două companii, să fie reorganizată și  transformată în societate pe acțiuni.

Potrivit Raportului privind administrarea și deetatizarea proprietății publice de stat în anul 2018, publicat de Agenția Proprietății Publice, întreprinderea de stat „Pulbere” a înregistrat un profit brut de 1.6 milioane de lei, iar întreprinderea „Magazinul specializat de arme Dinamo” – doar 39 de mii de lei.

Totodată, întreprinderea „Cartuș”, care le-a absorbit pe celelalte două companii, a înregistrat în 2018 un profit de 861 mii lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram