În Moldova urmează să fie efectuat un sondaj demografic, care are scopul de a cerceta schimbările demografice, procesele de îmbătrânire, numărul de copii pe care și-l dorește o familie, dar și alte aspecte importante din viața de zi cu zi a oamenilor. Colectarea de date în cadrul studiului intitulat „Generații și Gen” a fost lansată astăzi. 

„Cunoaștem că Republica Moldova trece prin transformări demografice majore, având implicații asupra structurii populației, procesului de îmbătrânire și a ratei de fertilitate scăzute. Aceste provocări ne dictează necesitatea abordării unor politici demografice bazate pe dovezi, care să reiasă din necesitățile oamenilor și să răspundă așteptărilor lor. Din aceste considerente, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Biroul Național de Statistică, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda a semnat un memorandum de colaborare în vederea realizării celui mai complex studiu demografic „Generații și Gen” în țara noastră”, a declarat Nelea Rusu, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În baza rezultatelor acestui studiu, MSMPS și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) vor coopera pentru elaborarea unui set de politici demografice bazate pe dovezi, care să sporească calitatea vieții oamenilor, reieșind din necesitățile lor.

„Succesul acestui studiu depinde de fiecare dintre noi. Mizăm pe implicarea celor 20, 000 de persoane, care au fost selectate să participe la Studiu. Vocea lor contează pentru a înțelege mai bine contextul demografic al Republicii Moldova. Rezultatele acestui Studiu în alte țări demonstrează că oamenii își doresc mai mulți copii de cât au în realitate. Studiul ne va permite să înțelegem cauzele acestui fenomen, vom studia aspecte legate de infertilitate, relațiile dintre generații, care vor permite elaborarea unor măsuri de răspuns axate pe bunăstarea familiilor și drepturile fiecărei persoane”, a spus Reprezentanta UNFPA în MoldovaNigina Abaszada.

Studiul „Generații și Gen” se va desfășura în trei runde, la o distanță de trei ani fiecare, pentru a putea înțelege mai bine schimbările demografice care au loc pe parcursul timpului. În total urmează să fie intervievate circa 20,000 de persoane, cu vârste cuprinse între 15-79 ani de pe întreg teritoriul țării, cu excepția regiunii din stânga Nistrului.

Peste 100 de operatori de teren sunt implicați în colectarea datelor, aceștia urmând să viziteze 153 de localități din întreaga țară. Persoanele selectate să participe în cadrul acestui studiu vor primi o scrisoare de informare prin poștă sau din partea companiei sociologice. Participanții vor avea de răspuns la nouă blocuri de întrebări referitoare la situația demografică a respondentului, relațiile dintre parteneri, părinți și copii, aspecte ce țin de sănătate, atitudini și percepții despre viața de familie și treburile casnice.

Datele din teren vor fi colectate în perioada ianuarie – iunie 2020. Compania soliologică care va coelcta datele în teren este Magenta Consulting, cu o experiență de peste 10 ani în realizarea studiilor similare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!