Regimul de intervenție timpurie la „Moldindconbank”, instituit pe 20 octombrie 2016,  a fost ridicat. O decizie în acest sens a fost luată pe 10 februarie, cu vot unanim, de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Victor Cibotaru, care a fost desemnat de BNM ca administrator temporar, a revenit la mandatul său de vicepreședinte.

Astfel, „Moldindconbank” își reia activitatea independentă în regim normal, fiind  restabilită pe deplin funcționalitatea organelor de conducere statutare. Consiliul băncii a devenit functional la 2 decembrie 2019, iar Comitetul de conducere este functional de astăzi.

Regimul de intervenție timpurie a fost instituit la „Moldindconbank” în 2016, după ce la instituție s-au constatat activități concertate a unui grup de persoane ce deținea o cotă de 63,89% din capitalul social al băncii, fără permisiunea BNM.

În perioada intervenției timpurii, activele „Moldindconbank” s-au majorat cu 20,8% și au ajuns până la 18.44 miliarde lei. Totodată, activele neperformante au scăzut anul trecut cu 748 milioane lei. În același timp, a crescut credibilitatea băncii. În 2019 depozitele s-au  majorat cu 7,5% sau cu 989 milioane lei, constituind la finele anului trecut 14 miliarde de lei. Anul trecut, banca a înregistrat un  profit net de 678 milioane lei.

Decizia BNM de ridicare a regimului de intervenție timpurie a fost determinată și de faptul că banca și-a perfecționat actele normative interne și sistemul de control intern, a sporit nivelul de transparență a acționariatului și a obținut rezultate prin respectarea măsurilor de supraveghere a activității de creditare prescrise de Banca Națională.

Pachetul majoritar de acțiuni al „Moldindconbank”  a fost procurat anul trecut, de către investitorul european „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”. Din luna decembrie, banca are un nou Consiliu de Administrare. Dintre cei cinci membri, doar unul este moldovean.

Un nou Consiliu de Administrare la „Moldindconbank”. Patru membri din cinci sunt cetățeni străini

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!