Ofițerii CNA au deconspirat o schemă privind legalizarea construcțiilor neautorizate în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni și Anenii Noi. Organizatorii acesteia, arhitecta – șefă a raionului și directoarea întreprinderii municipale „Biroul de proiectări, propsecțiuni și servicii” au fos reținuți în această dimineață. Acțiunile lor au fost documentat mai multe luni în carul a 17 cauze penale pornite pe trafic de influență și corupere pasivă.

Potrivit materialelor cauzei, capii rețelei identificau persoane care intenționau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor şi le propuneau ajutor contra cost. Bănuitele pretindeau şi primeau mijloace financiare pentru a asigura setul de documente şi pentru a întocmi procesul-verbal de recepție finală a obiectivului construit neautorizat, fără a examina construcţia prin cercetarea vizuală şi analiza documentelor conţinute în Cartea tehnică a construcţiei. Contra unor sume ce variau între 1000 şi 10 000 de lei, solicitanţii obţineau procesul-verbal de recepție finală.

Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care arhitecta – şefă şi directoarea întreprinderii menţionate eliberau certificate de urbanism, proiecte şi autorizaţii de construcţie pentru obiectivele edificate neautorizat. După eliberarea actelor, aceştia le sugerau beneficiarilor să aştepte câteva luni ca să creeze impresia că lucrările de construcţie ar fi fost executate în temeiul documentelor permisive, iar peste o anumită perioadă să solicite reprezentanţilor Serviciului cadastral teritorial efectuarea măsurărilor şi eliberarea certificatului privind inspectarea bunului imobil. Prin urmare, după obţinerea certificatului privind inspectarea bunului imobil, beneficiarii urmau să se adreseze din nou la directorul  „Biroului de proiectări, prospecţiuni şi servicii din raionul Ştefan-Vodă” pentru perfectarea procesului verbal de recepţie finală.

Astăzi, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii în birourile de serviciu ale bănuitelor pentru a ridica probe relevante pentru anchetă. În urma acestor acţiuni, funcţionarele au fost reţinute pentru 72 de ore, fiind cercetaţi pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Dacă vor fi găsiţi vinovate, acestea riscă până la 10 ani de închisoare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!