Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva. Oligarh din Rusia: "Trăim ca babuinii din Africa"

Afacerile care i-au adus milioane familiei lui Viorel Morari. Detalii din dosarul îmbogățirii ilicite și spălării de bani

12 februarie 2020, ora 11:36

Fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari i se aduc alte doă învinuiri – îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari. El a fost deja audiat și recunoscut în calitate de bănuit. Potrivit procurorului general, Alexandru Stoianoglo, acțiunile de spălare de bani ar fi fost comise prin intermediul membrilor familiei sale, dar și altor persoane, inclusiv persoane juridice, interpuse. 

„Aria de acţiune este una transnaţională și se extinde atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și ale altor state europene, cum ar fi: Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Ucraina, fiind implicate persoane fizice și juridice rezidente ale statelor menționate,  fapt ce determină complexitatea anchetei și necesitatea formulării mai multor comisii rogatorii”, a declarat într-un briefing de presă procurorul general, Alexandru Stoianoglo.
Astfel, ar exista supoziții rezonabile că persoanele care au fondat și administrat SRL „Irarom – Grup” (Irarom citit invers vine de la numele Morari) au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat.
Mai exact, mama și fratele procurorului au fondat și respectiv, administrat această firmă, înregistrată la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova în anul 2013. Deși pe parcursul anilor 2013 – 2014, mama lui Viorel Morari a obținut venituri oficiale de circa 2500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei.
Tot în 2014, „Irarom – Grup” a constituit și dat în exploatare, în satul de baștină al procurorului – Țaul, raionul Dondușeni, o stație de alimentare cu produse petroliere și gaz lichefiat, valoarea obiectului constituind 3,5 milioane de lei. Începând cu anul 2015, firma dezvoltă activitatea cu privire la producerea, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, în perioada 2016 – 2018 instalează în norul țării trei instalații de producere a energiei din surse regenerabile eoliene, valoarea totală a investițiilor fiind de peste 14,2 milioane de lei.
Potrivit declarațiilor fiscale pentru anii 2016 – 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.
De asemenea, la cererea directorului firmei și după intervenția lui Viorel Morari, Consiliul de Administrație al ANRE, a aprobat și menținut un tarif de 1,13 lei/kW, majorând capacitatea instalației de la 1300 kW la 3900 kW.
Pentru comparație, pentru alte 10 companii similare, ANRE a aprobat tarife cuprinse între 0,68 – 1,01 lei/kW pentru energie electrică din sursă regenerabilă eoliană cu o capacitate de la 1300 de kW și mai mult.
Procurorii au mai investigat concomitent și investițiile în bunuri imobile ale familiei, părinților și fratelui fostului procuror șef la anticorupție. Potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2013-2018, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 113 mii lei, tatăl – venituri oficiale în mărime de 46 mii lei, iar fratele acestuia – venituri oficiale în mărime de 786 mii lei.

Totuși, în intervalul anilor 2012 – 2019, părinții acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se în permanență pe teritoriul republicii, au achiziționat patru imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 mii de euro.

În perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinație agricolă, pentru construcții și grădină cu o suprafață totală de 18 hectare, două case de locuit și construcții accesorii cu suprafața totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 mii de euro.

În perioada 2015 – 2018 fratele lui Viorel Morari a procurat /primit donație 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 ha, o casă de 93 m.p. și o construcție accesorie cu suprafața de 10 m.p., valoarea de piață a acestora, la momentul achiziționării, fiind de circa 50 mii de euro.

Totodată, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, împreună cu persoana cu care se află în căsătorie civilă – la fel procuror, nu dețin cu drept de proprietate nici un bun imobil sau mobil, inclusiv nici unul dintre automobilele pe care le-a folosit începând cu anul 2014.

Anterior, Autoritatea Națională de Integritate a efectuat un control al veniturilor și proprietăților lui Viorel Morari, însă nu a constatat careva nereguli, deși toate informațiile prezentate de către SIS și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor indicau contrariul. În aceste condiții, informațiile acestor două structuri au fost examinate prioritar, confirmându-se bănuiala cu privire la infracțiunile de ”îmbogățire ilicită” și ”spălare de bani”.
Potrivit PG, acțiunile membrilor familiei fostului procuror – șef al Procuraturii Anticorupție și a persoanei juridice SRL”Irarom-Grup” sunt cercetate în cadrul unei alte cauze penale, sub aspectul infracțiunii de ”spălare de bani”.
În context, în vederea recuperării bunurilor infracționale, actualmente, la solicitarea Procuraturii Generale, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, realizează, în conformitate cu Codul de procedură penală, investigații financiare paralele, iar Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cercetează schema complexă de spălare de bani.
În prezent, fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție este vizat și în alte câteva procese penale, gestionate de Procuratura Generală, a anunțat Alexandru Stoianoglo, refuzând să ofere detalii.

Temei pentru inițierea noului dosar au servit materialele jurnalistice care relatau despre caracterul disproporționat al veniturilor declarate de fostul șef de la PA și situația materială reală a rudelor acestuia.

Viorel Morari și-a început cariera de procuror în anul 2002. Din anul 2007 a deținut funcții de conducere în Procuratură, iar începând cu 2016 până de curând până în 2019 – funcția de șef al Procuraturii Anticorupție.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram