Compania „Henley & Partners” care gestionează Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții dă asigurări că acesta nu prezintă niciun risc asupra securității statului și insistă asupra continuării lui în R. Moldova.

Reprezentantul companiei Paddy Blewer a ieșit astăzi în fața jurnaliștilor pentru a explica cât de riguros este sistemul de investigare a dosarelor depuse în cadrul programului și cum sunt verificate persoanele care au aplicat la proiect și sursele de bani ale potențialilor investitori.

Paddy Blewer a refuzat să spună ce penalități riscă să plătească Guvernul, dacă va anula programul, făcând trimitere la clauzele confidențiale din contract. Fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan declara anterior că statul ar urma să achite o penalitate de 3,5 milioane de euro celor două companii realizatoare ale proiectului – „MIC Holding LLC” și „Henley&Partners Government Services Ltd”, dacă va anula Legea privind cetățenia prin investiții.

Reprezentantul „Hanley & Partners” nu a putut spune nici câte dosare au fost examinate între timp, dintre cele 34 care fusese depuse în cadrul programului până când a fost instituit moratoriul pe Legea cetățeniei prin investiții.

Paddy Blewer le-a recomandat jurnaliștilor să ceară toate informațiile de la biroul din R. Moldova care se ocupă de acest proiect. Nici despre profilul persoanelor aplicante la proiect nu a vrut să spună nimic.

Precizăm că moratoriului asupra Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție expiră pe 24 februarie. Guvernul urmează să decidă dacă anulează legea sau continuă proiectul.

În august 2019, „Henley & Partners” anunța că au fost finalizate trei dosare privind obținerea cetățeniei prin investiții. Șase cetățeni străini au obținut cetățenia R. Moldova, iar investițiile promise în cadrul acestor procese sunt de 545 de mii de euro.

Programul prevede că o persoană străină poate obține cetățenia Moldovei dacă va transfera cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau minimum 250 de mii de euro în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova.

Moratoriul asupra Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție a fost prelungit

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!