Aproximativ jumătate din școlile din Republica Moldova nu au toalete în interiorul instituției, conectate la un sistem public de canalizare sau pur și simplu, nu le folosesc, dacă acestea există. Sunt datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

„O toaletă curată și sigură în școli este un drept, nu un privilegiu”, susțin reprezentanții Amnesty International.

Potrivit datelor ANSP, de obicei, școlile dispun de toalete cu hazna, situate departe de clădirea școlii, care sunt în condiții proaste, fără cabine sau separatoare pentru intimitate, fără energie electrică sau încălzire în timpul iernii, fără facilități de spălare a mâinilor, slab întreținute și rareori curățate.

„Aceste practici încalcă grav dreptul la apă și sanitație, la sănătate, la trai decent și la educație. De asemenea, aceste practici vin în contradicție cu Standardele minime ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ”, potrivit Amnesty International.

Amnesty International cere, în acest context, Guvernului să asigure urgent condiții optime de igienă în instituțiile de învățământ, mai exact, să instaleze grupuri sanitare interioare acolo unde acestea sunt în curte și să le renoveze pe cele vechi. Asta nu e tot. Amnesty International mai cere Guvernului Republicii Moldova să se asigure că:

– în fiecare școală să existe grupuri sanitare anexate sau integrate în clădirea de bază a școlii și nu amplasate într-o clădire separată, în afara școlii;

– în fiecare școală să existe un număr suficient de toalete pentru fete, băieți, profesori, femei și bărbați. OMS recomandă câte 1 cabină pentru fiecare 25 fete sau femei și 1 cabină, plus 1 pisoar pentru fiecare 50 băieți sau bărbați. Toaletele pentru profesori și elevi trebuie să fie de același standard;

– grupurile sanitare să fie accesibile tuturor, inclusiv personalului și copiilor cu necesități speciale;

– toaletele să asigure intimitate și siguranță. Toaletele pentru bărbați și femei trebuie să fie separate. În interiorul toaletelor pentru bărbați și femei trebuie să fie cabine separate pentru a oferi intimitate;

– toaletele să fie igienice pentru utilizare și ușor de curățat;

– lângă toalete să fie prevăzute lavoare comode;

– să fie introduse proceduri de curățare și întreținere pentru a asigura disponibilitatea, în orice moment, a toaletelor curate și funcționale.

„Accesul la condiții adecvate de sanitație și igienă în instituțiile de învățământ contribuie la asigurarea unui mediu sănătos de învățare, la diminuarea răspândirii bolilor și influențează pozitiv procesul de școlarizare și învățare”, menționează reprezentanții Amnesty International Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!