/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Jumătate dintre elevii din țară merg la toaletă în curte. Acestea nu sunt încălzite iarna și sunt rareori curățate

missing
12 februarie 2020, ora 19:40

Aproximativ jumătate din școlile din Republica Moldova nu au toalete în interiorul instituției, conectate la un sistem public de canalizare sau pur și simplu, nu le folosesc, dacă acestea există. Sunt datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

„O toaletă curată și sigură în școli este un drept, nu un privilegiu”, susțin reprezentanții Amnesty International.

Potrivit datelor ANSP, de obicei, școlile dispun de toalete cu hazna, situate departe de clădirea școlii, care sunt în condiții proaste, fără cabine sau separatoare pentru intimitate, fără energie electrică sau încălzire în timpul iernii, fără facilități de spălare a mâinilor, slab întreținute și rareori curățate.

„Aceste practici încalcă grav dreptul la apă și sanitație, la sănătate, la trai decent și la educație. De asemenea, aceste practici vin în contradicție cu Standardele minime ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ”, potrivit Amnesty International.

Amnesty International cere, în acest context, Guvernului să asigure urgent condiții optime de igienă în instituțiile de învățământ, mai exact, să instaleze grupuri sanitare interioare acolo unde acestea sunt în curte și să le renoveze pe cele vechi. Asta nu e tot. Amnesty International mai cere Guvernului Republicii Moldova să se asigure că:

– în fiecare școală să existe grupuri sanitare anexate sau integrate în clădirea de bază a școlii și nu amplasate într-o clădire separată, în afara școlii;

– în fiecare școală să existe un număr suficient de toalete pentru fete, băieți, profesori, femei și bărbați. OMS recomandă câte 1 cabină pentru fiecare 25 fete sau femei și 1 cabină, plus 1 pisoar pentru fiecare 50 băieți sau bărbați. Toaletele pentru profesori și elevi trebuie să fie de același standard;

– grupurile sanitare să fie accesibile tuturor, inclusiv personalului și copiilor cu necesități speciale;

– toaletele să asigure intimitate și siguranță. Toaletele pentru bărbați și femei trebuie să fie separate. În interiorul toaletelor pentru bărbați și femei trebuie să fie cabine separate pentru a oferi intimitate;

– toaletele să fie igienice pentru utilizare și ușor de curățat;

– lângă toalete să fie prevăzute lavoare comode;

– să fie introduse proceduri de curățare și întreținere pentru a asigura disponibilitatea, în orice moment, a toaletelor curate și funcționale.

„Accesul la condiții adecvate de sanitație și igienă în instituțiile de învățământ contribuie la asigurarea unui mediu sănătos de învățare, la diminuarea răspândirii bolilor și influențează pozitiv procesul de școlarizare și învățare”, menționează reprezentanții Amnesty International Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram