/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Mașinile Toyota Prius, vânate de hoți. De ce prezintă aceste modele auto un interes sporit

missing
12 februarie 2020, ora 22:36

Vorbim despre un fenomen, răspândit deja în mai multe țări europene, dar care capătă amploare și în Republica Moldova. Și anume, furtul pieselor auto din mașinile de model Toyota Prius. În mod special, hoții sunt interesați de catalizator, pe care, dacă-l vând, pot obține un chilipir de câteva sute de euro. Doar de la începutul anului, în capitală au fost înregistrate 11 cazuri de furt din acest tip de automobile. Oamenii legii încă nu au dat de urmele hoților, dar îi avertizează pe proprietari să ia măsuri de protecție.

Un furt recent a avut loc, acum aproape o săptămână, într-o curte din sectorul Râșcani. Hoții au acționat precum lăcustele cu o plantă. Au scos piesele auto nu doar din afară mașinii, dar și din interior. Astfel, după furt, din Toyota Prius a rămas doar carcasa de metal. Fenomenul este cunoscut și în alte țări europene. Acolo, hoții fură chiar și ziua, în amiaza mare, uneori de față cu trecătorii.

Șoferii care conduc acest model de Toyota sunt la curent că pot oricând să devină victima hoților.

“-Această situație este de vreun an deja. -De ce Prius? -Pentru că aici este un metal valoros: catalizatorul. Piesa se scoate în două secunde, prin tăiere, despre asta toți știu, nu este un secret. -Cât costă? -Undeva 300-400 de euro”, a spus un șofer.

“Mașinile sunt vânate, au fost cazuri și la mine în curte. Mașina mea au furat-o”, a spus un alt bărbat.

Un catalizator nou, original, pentru Toyota Prius, costă, în medie, 1500 de euro. În alte service-uri auto, catalizatoarele sunt făcute artizanal. Însă, el poate fi găsit și la mâna a doua. Piesa are un rol important în funcționarea automobilului, pentru că reduce emisiile motorului. Un mecanic auto, pe care l-am contactat la întâmplare, ne-a spus că este gata să ne dea 450 de euro, dacă îi aducem dispozitivul.

“Anume de la Prius nu găsiți. -De ce?- Pentru că sunt foarte scumpe. -Dar nou cât costă?-Nu știu, dacă dumneavoastră îmi aduceți mie, la mâna a doua unul, eu îl cumpăr cu 450 de euro”, ne-a spus un mecanic auto.

În ultima perioadă, furturile din Toyota Prius se înmulțesc în municipiul Chișinău. Potrivit șefului adjunct al poliției capitalei, doar de la începutul anului au fost înregistrate 11 cazuri.

“De către poliție se întreprind un șir de măsuri ceea ce ține de identificarea făptașilor a acestor genuri de infracțiuni, desfășoară poliția totodată activități de informare a polpulației sa fie atenți și să-și lase automobilele în locuri luminoase, la parcările auto cu plată”, a declarat Marin Garaz, șef adjunct al Poliției capitalei.

Ca să nu-și găsească mașinile dezasamblate, unii șoferi le lasă în locuri populate sau în parcari autorizate.

“Mașina o las, de obicei, acolo unde este supraveghere video, la benzinărie în mare parte, unde sunt oameni, ca să nu o fure.”, ne-a spus un șofer.

“La parcare o las, mă strădui la parcare, lângă casă nu o las să nu o fure”, a spus un alt conducător auto.

Conform legislației penale, dacă vor fi găsiți, hoții riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de până la 67 500 lei sau închisoare pe un termen de până la 4 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram