/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Avocatul poporului, îngrijorat de intenția Guvernului de a institui moratoriu la aplicarea mecanismului compensator. Cere Parlamentului să nu o susțină

missing
13 februarie 2020, ora 18:40

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, se declară îngrijorat de intenția Guvernului de a suspenda aplicarea reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție și califică acțiunea respectivă ca un regres în asigurarea respectării drepturilor omului în detenție în Republica Moldova. Astfel, solicită Parlamentului Republicii Moldova să nu susțină inițiativa Guvernului cu privire la suspendarea aplicării reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție.

„Inițiativa dată este condamnabilă și regretabilă, mai ales că a fost lansată la scurt timp înaintea vizitei în Moldova a Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei”, susține Mihail Cotorobai.

Ombudsmanul consideră că această decizie va avea un impact puternic negativ asupra drepturilor omului: „Persoanele aflate în detenție vor fi nevoite să suporte condițiile degradante și inumane pe perioade îndelungate din cauză că statul nu este capabil să le asigure condiții adecvate în locurile privative de libertate”, subliniază avocatului poporului.

Avocatul Poporului amintește de faptul că mecanismul compensatoriu pentru detenția în condiții contrare articolului 3 CEDO a fost instituit ca urmare a numeroaselor condamnări ale Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului  pentru neasigurarea condițiilor adecvate de detenție.

Din 1997 până în prezent, Curtea Europeană a constatat 151 din 597 de violări în temeiul art.3 admise de către Republica Moldova, iar din bugetul de stat au fost alocate cca 2 mln de euro pentru condamnările statului la CEDO.

Prin adoptarea Legii nr. 163, din 20 iulie 2017 (în vigoare din 1 ianuarie 2019)  și a Legii nr. 272 pentru modificarea Codului de procedură penală, Republica Moldova a instituit un remediu preventiv și compensatoriu pentru condițiile inadecvate de detenție, reafirmându-și, de asemenea, angajamentele sale în abolirea torturii.

Până la 10.02.2020 din cca 4000 de plângeri din partea deținuților pentru condiții improprii de detenție, grație mecanismului compensatoriu, a fost acceptată eliberarea a 142 de deținuți,  cuantumul despăgubirilor fiind de 1.639.985 lei, sumă incomparabil de mică față de cea plătită de stat pentru condamnările la CEDO.

Situația în toate locurile de detenție rămâne îngrijorătoare, potrivit constatărilor Comitetului ONU împotriva torturii, Comitetului european pentru prevenirea torturii, jurisprudenței CtEDO, Avocatului Poporului, Consiliului pentru prevenirea torturii.

Declarația ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi precum că „din detenție sunt eliberați criminali, recidiviști” constituie un fals și induce în eroare opinia publică dat fiind că printre deținuții care cad sub incidența mecanismului compensatoriu sunt și persoane care au săvârșit infracțiuni mai puțin grave, cum ar fi cele economice, implicarea în accidente rutiere.

Mihail Cotorobai își exprimă nedumerirea în legătură cu faptul că Oficiul Avocatului Poporului, în calitate de instituție națională pentru drepturile omului, nu a fost consultat într-o problemă de o asemenea importanța, dar și pentru că subiectul în cauză nu s-a discutat în cadrul grupului de lucru pentru elaborarea Regulamentului cu privire la evaluarea condițiilor de detenție, creat de Ministerul Justiției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram