Iarnă în calendar, primăvară afară, iar chișinăuienii, care sperau să plătească mai puțin pentru căldura din locuințe, s-au pomenit că trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. Oamenii sunt derutați pentru că temperaturile de afară au fost primăvăratice și nu înțeleg de ce trebuie să achite mai mult. Și unii deputați s-au arătat mirați de facturile mai mari la căldură. De partea cealaltă, furnizorul de agent termic afirmă că, în comparație cu luna ianuarie din anul trecut, facturile sunt cu 12 la sută mai mici.

Revolta a început pe rețelele sociale, când oamenii își arătau, mirați, tarifele mai mari pentru încălzirea locuințelor. Mulți dintre ei așteptau, de fapt, facturi mai mici, în condițiile în care temperaturile au fost ca în plină primăvară.

„Cu cât v-a venit mai mult? Cu vreo mie de lei. Decât luna trecută? Da”.

„Cu cât mai mult? Cu vreo 100 de lei față de luna trecută. Întrebați Parlamentul ce fac ei acolo, ce întorc…Prin rate achităm. Sunt invalidă și nu-mi ajunge”.

Și această femeie spune că pentru luna ianuarie a fost nevoită să achite cu 250 de lei mai mult. Fiind pensionară, factura mai mare o bate la buzunar.

„Și era căldură, iată ca astăzi. Nu prea a fost frig. Ce să facem noi mai departe? Noi nu avem ce mânca, dar ei nici nu se gândesc la noi”.

Iar Iuliana Stropasa locuiește, împreună cu familia, într-un apartament de 36 metri pătrați. În cazul ei, tariful a crescut aproape dublu.

IULIANA STROPASA: „Luna precedentă am avut 750 și ceva, iar acum am 1364 de lei. Aproape 95 la sută. Ei consideră că toată lumea-i fără carte, fără minte și pot să ne prostească pe fiecare”.

Problema tarifului majorat pentru căldură a ajuns și la unii deputați. Cei din fracțiunea PAS a anunțat că vor expedia demersuri în adresa Ministerul Economiei, MoldovaGaz și Termoelectrica ca să verifice situația.

MIHAI POPȘOI, DEPUTAT PAS: „Acest lucru trezește semne de întrebare. Cu siguranță colegii mei vor depune sesizările de rigoare și vom ajunge la adevăr. Să vedem cine face un ban grămadă pe seama plătitorilor de impozite și pe seama plătitorilor de încălzire centralizată”.

Și socialiștii vor cere explicații.

VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Ne clarificăm și cu Moldelectrica, care trebuie să dea explicații”.

De partea cealaltă, Termoelectrica afirmă altceva. Întreprinderea municipală precizează că, de fapt, consumul de energie termică pentru luna ianuarie este c circa 12 la sută mai mic față de perioada similară a anului trecut.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!