/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Viroză sau gripă? Pediatrii Mihai Stratulat și Dorina Agachi spun cum le deosebești

missing
13 februarie 2020, ora 14:56

Încă de la debut, organismul oferă semnale distincte ce ajută la deosebirea acestor două tipuri de viroze respiratorii, iar pacientul poate lua din timp măsurile corecte de combatere şi diminuare a simptomelor.

Principalul mod de diferenţiere a răcelii şi gripei constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într- un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Astfel, corpul este supus unui efort susţinut de a lupta împotriva gripei, iar imunitatea poate fi pusă în pericol.

Gripa este și asta o viroză, doar că destul de severă în anumite cazuri, pentru că de foarte multe ori ar putea să se manifeste ca o viroză banală. Dacă sistemul imun a persoanei „frânează” dezvoltarea virusului din start, atunci ea se va manifesta ca o viroză destul de ușoară. Dar dacă vorbim despre gripa clasică, fie ea de fiecare tip, vorbim despre febră înaltă cu peste 38 – 40 grade sau chiar și mai sus. Vorbim despre sindromul de intoxicație puternică cu dureri musculare, dureri de cap, fotofobie (nu suporţi lumina), nu se poate ridica din pat atât copilul, cât și adultul și deja simptomele locale poate să fie (același sindrom cataral cu rinoree: muci, strănut, tuse ușoară, ar putea fi uneori și vomă, dureri de burtă)” a spus pediatra Dorina Agachi la emisiune „Iubește viața” de la TV8 cu Tatiana Granciuc.

Părinții ar trebui să fie îngrijorați de virusul gripal, atunci când mai are careva boli asociate, cardio-respiratorii cel mai frecvent. Mai periculos este pentru vârstnici care au boli cronice. Din cauza acestui virus gripal scade foarte mult imunitatea, iar acele boli se acutizează. Ar putea și bacteriile noastre proprii, scăzând imunitatea să producă o infecție bacteriană, atunci împreună cu virusul gripal să producă o stare destul de gravă, chiar și până la deces”, a precizat medicul Mihai Stratulat.

Specialiștii spun că un debut agresiv a răcelii sau a gripei sunt în primele ore de manifestare a bolii.

„O frază caracteristică a părinților care vin la noi, spun că: S-a culcat copil sănătos, s-a trezit copil bolnav”. Este un debut destul de agresiv în primele ore de manifestare a bolii. Dar evoluția este de la caz la caz”, a adăugat Agachi.

„Este important să știm că un copil sau un matur sănătos, având o altă problemă de sănătate (extrem de rar) poate să facă o complicație sau deces”, a menționat Stratulat.

Potrivit specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) săptămâna trecută au fost înregistrate 372 de cazuri de gripă și 51 probe, cu rezultatul pozitiv la prezența virusurilor gripale în 113 probe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram