Persoanele fizice și agenții economici care vor utiliza și comercializa pungi și veselă de plastic vor fi amendate. Deputații au adoptat azi, în lectura a doua, un proiect de lege care prevede completarea Codului Contravențional, care va permite aplicarea sancțiunilor. 

Persoanele fizice care vor utiliza pungi, farfurii, pahare, accesorii ale serviciilor de masa și bețișoare de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, vor putea fi amendate cu sume cuprinse între 3000 și 4500 de lei. Amenzile pentru agenții economici vor fi între 6000 și 12000 de lei.

Parlamentul a adoptat încă în 2017 o lege care interzice, etapizat, utilizarea pungilor de plastic, dar documentul nu indica expres sancțiunile pentru încălcarea legii. Începând cu 1 ianuarie 2019, în R. Moldova au fost interzise pungile cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni,  iar până la 1 ianuarie 2021 urmează a fi interzise toate pungile de plastic și vesela de unică folosință.

Autorii proiectului motivau atunci că obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!