/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Votat! Amenzi pentru utilizarea pungilor și a veselei de plastic

missing
13 februarie 2020, ora 13:44

Persoanele fizice și agenții economici care vor utiliza și comercializa pungi și veselă de plastic vor fi amendate. Deputații au adoptat azi, în lectura a doua, un proiect de lege care prevede completarea Codului Contravențional, care va permite aplicarea sancțiunilor. 

Persoanele fizice care vor utiliza pungi, farfurii, pahare, accesorii ale serviciilor de masa și bețișoare de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, vor putea fi amendate cu sume cuprinse între 3000 și 4500 de lei. Amenzile pentru agenții economici vor fi între 6000 și 12000 de lei.

Parlamentul a adoptat încă în 2017 o lege care interzice, etapizat, utilizarea pungilor de plastic, dar documentul nu indica expres sancțiunile pentru încălcarea legii. Începând cu 1 ianuarie 2019, în R. Moldova au fost interzise pungile cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni,  iar până la 1 ianuarie 2021 urmează a fi interzise toate pungile de plastic și vesela de unică folosință.

Autorii proiectului motivau atunci că obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram