/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/FOTO/ Dovadă de curaj! Mai mulți moldoveni cu spirit de aventură, au pornit cu barca spre Antarctida

missing
14 februarie 2020, ora 16:29

Entuziasm, dorință de adrenalină și o barcă. Asta le-a trebuit unui grup de moldoveni să pornească într-o călătorie spre Antarctica. Drumul lor a început pe 4 februarie, din Ushuaia, Argentina, iar acum sunt deja pe continentul muntos cu stratul de gheață cu o grosime de până la 4,8 km și înconjurată de ape înghețate. 

Și-au luat cu ei și un wife, iar cu prima ocazie își postează impresiile pe paginile lor de Facebook. În drumul lung și plin de aventuri îi însoțesc și câțiva români.

„Suntem acum aproape de prima noastră oprire pe țărm. Mergem spre Marea Weddell, pentru a prelua probe de apă, pentru a observa animalele și pentru a face poze mega faine!”, scrie Anatol Untura pe pagina sa de Facebook. 

Basarabenii sunt nerăbdatori să ia contact şi cu expediții științifice din Antarctica.

Apropo, chiar și pentru expediții științifice, în Antarctica sunt reguli super stricte privind observarea animalelor. Nu ai voie sa te apropii mai mult de 5 metri de animale și păsări. Nu ai voie să produci sunete tari, să strigi sau să stai în calea viețuitoarelor. Iar dacă se folosesc drone pentru observarea animalelor sau a ghețarilor din jurul bărcii – cu ele nu poți zbura deasupra animalelor sau păsărilor sau să te apropii mai mult de 30 de metri.
Încălcarea acestor puncte, duce la suspendarea permisului de aflare în aceste ape și poate agrava și prin pierderea dreptului de acces în aceasta parte a lumii.

Regulile sunt foarte stricte și ce privește aflarea omului. La fel de strictă e treaba și cu procesarea gunoaielor. Iar noi fiind o expediție care ne propunem să dăm un semnal de alarmă asupra problemelor de mediu – îndeplinim aceste reguli cu meticulozitate”, se mai arată în postare.

Foto:
Anatol Untura Page

„Acum ne pregătim de carturile de gheață! De pe mal ne-au avertizat despre mișcări de ghețari în zona noastră, și deoarece e ceață și ploaie – va trebui să observăm fizic apele din jurul bărcii. Nimeni nu vrea să iasă din cabina caldă pe puntea înghețată. La minus grade, vânt, ploaie cu zăpadă și ceață. Dar asta e – e parte din navigație și disciplina aici e de fier! Nu putem risca nici o secundă! Prea multe lucruri sunt puse la bătaie! Plus, în aceste zone, poți conta doar pe tine. Ajutorul poate dura zile sau lipsi cu desăvârșire.

Foto:
Anatol Untura Page

Expediţia s-ar putea încheia în martie. După aventură, aceștia vor să facă un film despre călătoria lor şi despre schimbările climatice.

Antarctida este un continent situat în jurul Polului Sud, care face parte din regiunea polară Antarctica acoperită de ghețari. A fost ultimul ținut explorat de pe glob. Sub aspect morfologic ea este o platformă continentală muntoasă cu un strat de gheață cu o grosime de până la 4,8 km și înconjurată de ape înghețate.

În Antarctida nu există țări sau populație autohtonă. Singurii locuitori sunt cercetătorii științifici, nevoiți să lucreze la temperaturi de până la -80 °C. Primul biolog din lume care a cercetat viața antarctică a fost românul Emil Racoviță în timpul expediției efectuate la bordul navei Belgica.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram