Moldovenii au dat anul trecut mită în valoare de 516 milioane de lei. În medie, un moldovean a oferit mită de cel puțin cinci ori într-un an, în timp ce agenții economici s-au pomenit în această situație mai rar, cam de trei ori pe an. Valoarea plăților neformale variază între 50 și 20 de mii de lei, arată rezultatele unui studiu sociologic privind evaluarea impactului Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017 – 2020, realizate de Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS – Research” la comanda PNUD.

Astfel, studiul a scos la iveală că corupția rămâne a fi o problemă gravă, iar agenții publici nu sunt în general sancționați pentru lipsă de etică și integritate profesională. Mai exact, peste 70 % din populație și peste 60% din respondenții din business consideră acest lucru.

Rezultatele studiului arată că agenții economici au dat mită de 197,3 milioane de lei, oamenii de rând oferind suma totală 319,4 milioane de lei.

Valoarea mitei oferite de moldoveni este mai mică, totuși, față de cea oferită doi ani mai devreme – în 2017, când sumele au variat între 100 și 500 de mii de lei în cazul agenților economici și între 50 de lei și 8 mii de lei în cazul populației generale.

În schimb, a crescut nivelul de intoleranță a populației față de corupție. Astfel, circa 62% din populația generală (faţă de 45% în 2017) și 83% din agenți economici (faţă de 61% în 2017) consideră inacceptabile orice situații de corupție şi declară că nu acceptă să dea mită, indiferent de situaţie şi beneficiul personal.

Datele sondajului demonstrează că atât populația generală (73% din respondenţi), cât și agenții economici (80%) sunt conștienți că mituirea atrage după sine pedepsirea ambelor părți implicate. În medie, circa 87% respondenți ai studiului au afirmat că, în caz de confruntare cu astfel de situații, probabil/sigur vor raporta actele de corupție la agențiile anticorupție prin diferite mijloace.

Corupția în Republica Moldova este considerată a fi o problemă deosebit de gravă și de către agenți publici. Pe de altă parte, serviciul public în general, precum și instituțiile în cadrul cărora activau agenții publici la data realizării sondajului, au fost evaluate pozitiv de către aceștia din punct de vedere al respectării principiilor de etică și integritate. În opinia agenţilor publici participanţi la sondaj, printre principalele cauze ale corupției se numără salariile mici din sectorul public și mentalitatea de a cere și a da mită în bani și/sau bunuri.

Persoanele intervievate sunt de părere că angajații instituțiilor de stat nu sunt sancționați de conducătorii lor pentru lipsă de eticăși integritate profesională.

Factorii principali care ar putea determina implicarea cetățenilor în activități de diminuare a corupției sunt încrederea că aceștia vor fi protejați în cazul în care denunță un agent public pentru acte de corupție, precum și siguranța privind independența justiției, se mai arată în sondaj.

Studiul sociologic a fost efectuat în cadrul proiectului „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în colaborare cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegie. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi are drept obiectiv crearea unui sistem durabil de integritate și anticorupție în cadrul entităților din sectorul public și privat, precum și în cadrul sectorului asociativ.

Cercetarea a fost realizată în baza unui sondaj naţional reprezentativ pentru următoarele grupuri-ţintă: populaţia generală cu vârsta de 18 ani şi mai mult, pe un eşantion de 1.120 de persoane, cu marja de eroare +/- 3%; agenți economici, pe un eșantion de 506 întreprinderi, cu marja de eroare de +/- 4,5%; agenţi publici din cadrul administrației publice centrale (ministere, agenții), raionale şi locale pe un eșantion de 606 respondenți, cu marja de eroare de +/- 4%. Datele din cercetare au fost colectate în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2019 și sunt prezentate în comparaţie cu situaţia din anul 2017, când a fost efectuat primul sondaj de evaluare a impactului SNIA.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!