/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ O femeie însărcinată cu al cincilea copil luptă cu cancerul. Speră să învingă boala și să-și poată crește copiii

missing
15 februarie 2020, ora 09:12

Înconjurată de patru copii sănătoși, de un soț iubitor și cu un bebeluș pe care urmează să-l nască în curând, o femeie din Ruseștii Noi trăiește însă o dramă. De câteva luni a aflat că are cancer la sân, iar boala nemiloasă avansează neașteptat de repede. Deși duce un trai modest, într-o casă veche cu două odăi, familia trăiește cu credință că vor ajunge la lumină. În una din camere a fost improvizat un loc pentru rugăciuni, iar cei mici se roagă ca mama lor să se facă, din nou, sănătoasă. Ca să nu-i mai părăsească niciodată.

La cei 30 de ani ai ei, Zinaida petrece aproape fiecare zi prin spitale sau policlinici. Și astăzi am găsit-o la centrul medicilor de familie din sat, unde a venit să dea analizele.

Analizele pentru bebeluș sunt așa și așa… Hemoglobina joasă…

A aflat că are cancerul la sân pe când era în patru luni de sarcină. Boala însă a evoluat mai rapid decât au presupus medicii, iar acum tumoarea îi provoacă dureri insuportabile. Deși a încercat chimioterapia, medicii au sfătuit-o să întrerupă tratamentul, pentru a nu-i face rău fătului. Avortul l-a refuzat din start.

TAMARA GLIGA, ASISTENTĂ MEDICALĂ DE FAMILIE

Termenul e mare și nu era posibil… Adică da, se mai face, dar nu e de dorit. Mai ales că și ea nu a vrut.

După ce petrece aproape jumătate de zi așteptând să intre la medici, femeia ajunge acasă la cei patru copii, pe care îi crește împreună cu soțul ei. Cel mai mare este Ionel, în vârstă de 10 ani, apoi urmează Andreea de 5 ani, Sebastian de 3, iar mezina, Anișoara, are doar un an și cinci luni. Al cincilea copil care urmează să vină pe lume în curând ese un băiețel, care va purta numele bunicului: Iustin. Acum, femeia îți face griji pentru soarta copiilor și speră foarte mult să iasă învingătoare în lupta cu boala.

 ZINAIDA CĂPĂȚÂNĂ

Și fără sân pot să rămân, principalul să fiu lângă copii. Doamne ferește, să nu rămână copiii fără mamă.

De când au aflat că mama e bolnavă, copiii o ajută cu ce pot. Ion și-a improvizat un loc pentru rugăciuni unde se roagă pentru sănătatea mamei. Băiețelul nu vrea să o mai piardă, așa cum s-a întâmplat acum o lună, când femeia a fost internată la spital.

IONEL, 10 ANI

Nu a fost chiar așa de bine. -De ce? -Nu era așa spiritul familial.

Din cauza cancerului care-i distruge sânul, Zinaida a renunțat la serviciu, unde lucra ca bucătăreasă. Și soțul ei a părăsit lucrul la construcții pentru o perioadă nedeterminată, ca să fie alături de ea și cei patru copii. Acum stă toată ziua acasă cu cei mici, le pregătește mâncarea, îi duce la școală și la grădiniță. Pentru a face măcar un ban, bărbatul confecționează obiecte din lemn.

IVAN CĂPĂȚÂNĂ, SOȚ

Când e mama la spital, eu sunt și tată și mamă. Copiii nu spun că, tată nu-i bună mâncarea.

Totuși, banii niciodată nu sunt suficienți într-o astfel de familie numeroasă, mai ales că închiriază o casă bătrânească cu doar două camere.

ZINAIDA CĂPĂȚÂNĂ

Poate au fost cazuri când nu am avut ce mânca, dar pentru ei întotdeauna ne-am străduit să avem ce să punem pe masă.

Și medicamentele sunt scumpe.

 Urmez trei feluri, care costă peste o mie. -Pe zece zile? -Da.

Din cauza cancerului, nașterea poate începe în orice moment, așa că femeia și-a pregătit deja geanta pentru maternitate. Din puținul care îl au, au pus acolo doar hăinuțe noi pentru copil.

Costumașe, căciulițe, ciorăpei, mănușele.

Viitoarea mamă spune că după naștere, cele mai probabil, va avea nevoie de o intervenție chirurgicală în străinătate. Cei care vor să-i dea Zinaidei o mână de ajutor, pot transfera banii pe contul afișat pe ecran. Potrivit specialiștilor, sarcina îngreunează diagnosticarea cancerului la sân, din cauza modificărilor naturale ale corpului în această perioadă. Maladia afectează aproximativ una din 3000 de femei gravide. În Republica Moldova, anul trecut, peste 500 de femei au pierdut lupta cu acest tip de cancer.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram