Cafeaua poate reduce şansele de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau boli de inimă, arată un studiu realizat de cercetători de la Universităţile din Navarra (Spania) şi Catania (Italia). Oamenii de știință au descoperit o legătură între sindromul metabolic (MetS) şi consumul de cafea.

Raportul cercetătorilor, în care s-au analizat date despre 22 000 de oameni din opt ţări, diagnosticaţi cu MetS, arată că un consum de trei-patru ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc cu 25% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu numai două ceşti de cafea sau niciuna în decursul a 24 de ore.

Oamenii de ştiinţă au precizat că şase – opt ceşti de cafea pe zi au fost relaţionate cu un risc de numai 5-10% mai mic de apariţie a acestui sindrom, deci mai multă cafea nu înseamnă şi o reducere mai mare a riscurilor.

Totodată, cercetătorii afirmă că și cafeaua decofenizată ar avea beneficii pentru sănătate.

Potrivit lui Giuseppe Grosso, profesor asistent în cadrul Universităţii din Catania, polifenolii şi atioxidanţii din cafea ar putea fi implicaţi în prevenirea sindromului metabolic, „în special  acizi fenolici şi flavonizii”.

Estefania Toledo, din cadrul Universităţii din Navarra şi Centrul de Cercetare Biomedicală în Fiziopatologia Obezităţii şi Nutriţiei (CIBERobn), a afirmat că analizele arată o „asociere între consumul de cafea şi diminuarea riscului de diabet de tipul 2”, în timp ce „consumul de cofeină pe termen lung este asociat cu reducerea riscului de hipertensiune”.

Cercetătorii au afirmat că în actualul raport au analizat date despre 22 000 de bărbaţi şi femei, precizând că sunt necesare noi cercetări pentru a investiga legătura dintre cafea şi sindromul metabolic, scrie descopera.ro.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!