/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO/ Moldoveni ajunși în Antarctica! S-au scăldat în apa glacială, au pozat pinguinii și au făcut glume pe seama lui Dodon

missing
16 februarie 2020, ora 13:29

Grupul de basarabeni și români, care a pornit într-o aventură în Antarctica, și-a ancorat nava în Tresspasy Bay. Toți au coborât pe țărm, s-au pozat cu drapelul R. Moldova, au urmărit miile de pinguini, balenele și leii de mare care au ieșit la vânat. Anatol Untură a povestit experiența pe pagina sa de Facebook, unde scrie un „Jurnal de bord”.

„Tresspasy Bay. Un loc sălbatic, cu țărm vulcanic și colonii de pinguini. Cu lei și leoparzi de mare, cu munți golași și ape pline de ghețari plutitori.
Balene! In jur doar balene cocoșate! Ceață, ninge liniștit, minus cinci grade. Nu avem nici vânt, nici val. Doar din când în când liniștea din jur e învolburată de niște sunete asemenea tunetului din luna Mai, de la noi, de acasă.

Ne pregătim de debarcare. La micul dejun avem clătite. Trebuie să păpăm bine, zice bucătarul. Astăzi ne așteaptă o zi lunga pe țărm. Iar acolo mâncare nu va fi. Nici măcar apă nu poți lua cu tine când debarci. De necesități fiziologice nici nu zic. Totul doar pe barcă în tankuri septice. Toți trec deja zilnica rutină de dezinfectare a încălțămintei și hainelor. Cu vestele de salvare puse – pornim spre mal!

Pe mal e „National Geographic” varianta live! Râuri glaciare. Ghețari milenari în jur. Mii de pinguini. Sute de mii de pinguini își au aici refugiu, își construiesc cuiburile din pietricele și își cresc puii. E doar insula lor și noi ca vizitatori putem doar să îi observăm și sa ne minunăm de diversitatea naturii planetei noastre. La un moment dat, pe un ghețar mai dosit am zărit câțiva lei de mare ce își pândeau vânatul. Nu apucăm sĂ facem bine primii pași că asistăm la un tablou de vânătoare pur, primitiv și firesc. Un leu de mare, care părea liniștit și comod – deodată se făcu strună și sări în apă după un pinguin mai rătăcit. Pinguinul nu mai avu nicio șansă. Leul l-a înghițit în câteva secunde iar rămășițele au fost adunate de alte păsări care își făcuseră apariția la acest picnic antarctic. Exact ca la oameni”, descrie Anatol Untură peisajul cu animale.

Moldovenii au ajuns să facă glume și în Antarctica pe seama președintelui Igor Dodon. Unul dintre ei s-a scăldat în apa glacială și procesul a fost comparat cu scăldatul tradițional de Bobotează al șefului statului.

Nu apucăm bine să ancorăm, că se aude deja obișnuitul Ommm… semn că Corneliu s-a trezit și e în toane bune.
— Admiral, mi se adresează Cornel. Tu știi că mi-ai îndeplinit cel mai mare vis?
— Care?
— Mereu am vrut să fac baie cu balenele, să mă încarc cu energia lor, să gust din apa lor. Și uite ca am de gând să fac asta acum.
— Cornel, apa are zero grade fix. E pe punctul de îngheț.
— Da, dar energia ei e mult mai mare! O să vezi!

Zis și făcut. S-a legat de slingul de baie cu funia de barcă, am coborât și bărcuță gonflabilă să fie de siguranță. Și budistul nostru, cu mulțumiri pentru apa care l-a primit, sare în ocean! După minute bune de bălăceală la propriu și după câteva fotografii de pomină cu jeturile de apă a balenelor pe fundal, se ridică înapoi la bord. De parcă a fost până în apă la Zatoka, nu în oceanul plin de gheață.

Ce să zic, adevărat budist moldovean! Iar pasiunea pentru scăldatul la copcă, îl poate face într-o bună zi și Președinte! În Moldova nu te înscriu în cursa prezidențială dacă nu te scalzi iarna în apa înghețată. Lucru știut”, scrie Untură în „Jurnalul de bord”.

„Asemenea experiențe schimbă destine. Oamenii devin prieteni la un alt nivel. Fără jurăminte sau toasturi false. E prietenie bazată pe supraviețuire. Ca la război. Asemenea legături nu se rup sub furtunile vieții. Ca dovadă e faptul ca spre Antarctica au mers toți camarazii mei cu care am fost și în Groenlanda! Sunt nespus de mândru de acest fapt!

Nu e ski în Austria sau plaja în Dubai. Își au si ele locul – dar! E spiritul aventurii și a locurilor unde unica speranță, pe bune, e doar la tine și la cel de alături. Dacă simți umărul tare lângă tine și știi că ești susținut, poți răsturna munți și învinge oceane! Deci, exact asta vom face și mai departe!”, și-a încheiat mesajul de azi Anatol Untură.

Moldovenii planifică să-și încheie expediţia în Antarctica în luna martie. După aventură, aceștia vor să facă un film despre călătoria lor şi despre schimbările climatice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram