Europa poate fi mai puternică doar dacă întărește relațiile cu Rusia a declarat președintele Republicii Moldova, într-un interviu pentru „Euronews”.

Șeful statului consideră că UE are nevoie de idei noi și că propunerea sa ar aduce laolaltă statele membre.

„Cred că Rusia poate ajuta UE să fie mai puternică, Europa să fie mai puternică. Să fim sinceri: o Europă puternică fără Federația Rusă nu se poate. Eu cred într-o Europa mare, de la Lisabona, la Vladivostok. Charles de Gaulle a fost cel care a venit cu această idee, iar ea este repetată adesea de diferiți lideri mondiali. Cred că aceasta este singura soluție pentru a face Europa mai puternică în fața provocărilor viitoare”, a afirmat Dodon, citat de B1.ro.

„Cred că acest lucru (n.r. – legături mai puternice între UE și Rusia) se va întâmpla inevitabil, indiferent de țările mai dure din punct de vedere al sancțiunilor (n.r. – economice). Cred că dialogul va exista inevitabil și că această perioadă de incertitudine a relațiilor dintre cei doi jucători globali va fi depășită. Cred că interesul comun va uni Europa și Federația Rusă economic, dar și atunci când va veni vorba de actualele provocări globale”, a adăugat Dodon.

Fostul stat sovietic, situat între Ucraina și România, a semnat un acord politico-comercial cu UE în 2014, stârnind furia Rusiei. Cu toate acestea, Chișinăul și-a îndreptat privirea și către Est și are statutul de observator în Uniunea Economică Eurastiacă, care este dominată de Rusia, mai scrie Euronews.

„Politica externă pe care am promovat-o în ultimii ani este una echilibrată, ceea ce înseamnă că, pe de o parte, implementăm Acordul de asociere cu UE, iar pe de altă parte restabilim relațiile strategice cu Federația Rusă”, a mai adăugat președintele moldovean.

Amintim că Igor Dodon a făcut un apel la aprofundarea cooperării economice dintre Moscova și Bruxelles, a căror relație este marcată de un „război al sancțiunilor”, încă de la momentul când Rusia anexa ilegal Peninsula Crimeea.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!