/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Igor Dodon, pentru „Euronews”: „O Europă puternică fără Federația Rusă nu se poate…Cred că interesul comun le va uni”

missing
16 februarie 2020, ora 09:26

Europa poate fi mai puternică doar dacă întărește relațiile cu Rusia a declarat președintele Republicii Moldova, într-un interviu pentru „Euronews”.

Șeful statului consideră că UE are nevoie de idei noi și că propunerea sa ar aduce laolaltă statele membre.

„Cred că Rusia poate ajuta UE să fie mai puternică, Europa să fie mai puternică. Să fim sinceri: o Europă puternică fără Federația Rusă nu se poate. Eu cred într-o Europa mare, de la Lisabona, la Vladivostok. Charles de Gaulle a fost cel care a venit cu această idee, iar ea este repetată adesea de diferiți lideri mondiali. Cred că aceasta este singura soluție pentru a face Europa mai puternică în fața provocărilor viitoare”, a afirmat Dodon, citat de B1.ro.

„Cred că acest lucru (n.r. – legături mai puternice între UE și Rusia) se va întâmpla inevitabil, indiferent de țările mai dure din punct de vedere al sancțiunilor (n.r. – economice). Cred că dialogul va exista inevitabil și că această perioadă de incertitudine a relațiilor dintre cei doi jucători globali va fi depășită. Cred că interesul comun va uni Europa și Federația Rusă economic, dar și atunci când va veni vorba de actualele provocări globale”, a adăugat Dodon.

Fostul stat sovietic, situat între Ucraina și România, a semnat un acord politico-comercial cu UE în 2014, stârnind furia Rusiei. Cu toate acestea, Chișinăul și-a îndreptat privirea și către Est și are statutul de observator în Uniunea Economică Eurastiacă, care este dominată de Rusia, mai scrie Euronews.

„Politica externă pe care am promovat-o în ultimii ani este una echilibrată, ceea ce înseamnă că, pe de o parte, implementăm Acordul de asociere cu UE, iar pe de altă parte restabilim relațiile strategice cu Federația Rusă”, a mai adăugat președintele moldovean.

Amintim că Igor Dodon a făcut un apel la aprofundarea cooperării economice dintre Moscova și Bruxelles, a căror relație este marcată de un „război al sancțiunilor”, încă de la momentul când Rusia anexa ilegal Peninsula Crimeea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram