Pe parcursul anului trecut, 72 de persoane și-au pierdut viața în urma unor accidente de muncă, iar alte 515 persoane au fost rănite, se arată într-un raport al Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). În total, în 2019, au fost înregistrate 497 de cazuri de accidentare a muncitorilor.

De către comisiile întreprinderilor au fost cercetate 368 de cazuri de accidentare cu incapacitate temporară de muncă, în urma cărora au avut de suferit 378 de persoane. La 1 ianuarie 2020, se aflau în proces de cercetare 26 de cazuri de accidentare, 17 fiind soldate cu decese.

Pe parcursul anului 2019, inspectorii de muncă din cadrul ISM au efectuat 1 963 de controale la agenți economici cu  103 794 de salariaţi, fiind identificați și 29 de minori care munceau.

Inspectorii au stabilit 10 705 încălcări şi abateri de la prevederile legale, care au fost consemnate în procesele-verbale de control. Cel mai des, angajatorii comit încălcări referitoare la stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia.

În timpul verificărilor, la șapte agenți economici au fost constatate datorii istorice de circa 8 milioane de lei față de 226 de angajați.  Inspectorii au stabilit termeni de lichidare a restanţelor salariale și au întocmit 26 de procese-verbale cu privire la contravenţie, care au fost înaintate spre examinare instanțelor de judecată.

De asemenea, anul trecut, au fost depistate 111 persoane ce activau fără forme legale de angajare și primeau salarii în plic, printre care și zece minori. Inspectorii au aplicat 72 de amenzi, iar 31 de persoane au fost puse în drepturi, fiindu-le legalizate raporturile de muncă.

Pentru combaterea traficului de ființe umane, în scopul exploatării prin muncă, în colaborare cu reprezentanții Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane a fost efectuat un control comun, în cadrul căruia au fost depistate 4 persoane ce prestau muncă nedeclarată.

Potrivit prevederilor legale privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, pentru plasarea acestora în câmpul muncii, la 127 de agenți economici  au fost rezervate 412 locuri de muncă.

Pe parcursul anului 2019, la 146 de firme activau 398 de persoane cu dizabilităţi. La 72 de unităţi exista Registrul de evidenţă a cererilor de angajare a persoanelor cu dizabilităţi. A fost informată Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă despre locurile de muncă rezervate în 51 de companii. Inspectorii de muncă au înaintat conducătorilor unităților prescripţii pentru conformare la prevederile legii nominalizate.

Începând cu luna septembrie a anului 2018 și pe parcursul anului 2019, de către inspecțiile teritoriale de muncă, la solicitarea beneficiarilor, au fost realizate contra cost 1 522 de Registre de evidență a zilierilor. În registre au fost înregistrate 22 165 de persoane cu statut de zilier, din care 17 682 lucrători-zilieri, care au activat pe parcursul anului 2019.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!