Persoanele aflate la conducerea unor organe executive sau partide politice ar putea fi lipsite de dreptul de a fi proprietari ori beneficiari ai posturilor de televiziune. O inițiativă legislativă, care prevede aceasta, a fost înregistrată astăzi în Parlament de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. 

Sergiu Litvinenco a scris pe pagina sa de Facebook că în cazul în care legea va fi votată, posturile de televiziune de la noi din țară vor fi mai echidistante și mai imparțiale

„La moment legislația nu prevede expres o asemenea interdicție, iar acest fapt duce la situații când o persoană cu o funcție de conducere într-un partid deține și calitatea de proprietar ori beneficiar al unui furnizor privat de servicii media. Acest lucru face ca această televiziune să fie supusă în totalitate politicii promovate de partidul respectiv”, a scris deputatul pe relele sociale.

De asemenea, proiectul prevede interzicerea deținerii calității de proprietar sau beneficiar, în cazul furnizorilor privați de servicii media și distribuitorilor acestor servicii, de către persoane fizice sau juridice, rezidente în jurisdicțiile care nu implementează standarde internaționale de transparență. Sergiu Litvinenco spune că este vorba de așa numitele jurisdicții offshore.

„Ne vom gândi și la alte soluții inclusiv de ordin legislativ care să combată propaganda și fake-news-urile. Este un element cheie pentru a asigura că următoarele scrutine sunt măcar parțial libere și parțial corecte”, a mai precizat alesul poporului.

Amintim că, fiul procurorului general al Rusiei, Igor Chaika, a preluat recent posturile de televiziune „Accent TV” și „Primul în Moldova” afiliate Partidului Socialiștilor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!