După ce președintele Igor Dodon a anunțat că a fost identificată o soluție pentru a compensa parțial cele 25 de miliarde de lei care au fost puse pe umerii cetățenilor după adoptarea așa-numitei „Legi a miliardului” din profitul Băncii Naționale, mai mulți experți economici s-au întrebat cum vor fi adunate cele șase miliarde de lei despre care a vorbit șeful statului, în condițiile în care profitul BNM este unul modest.

Mai multe detalii a oferit în această dimineață premierul Ion Chicu. Potrivit acestuia, profitul BNM pentru anul trecut a fost de peste 400 de milioane de lei.

„Noi contăm pe 50% din acest profit. Dacă luăm anul 2019, asta ar fi 215-220 milioane de lei. Dacă înmulțim această sumă la câți ani au mai rămas ca Guvernului să deservească această datorie… Dacă înmulțim suma la 20 și ceva de ani la asta ajungem”, a explicat Ion Chicu.

Proiectul de modificare a așa-numitei Legi a miliardului urmează a fi votat în această săptămână de Guvern.

Anterior, TV8 a analizat rapoartele publicate de Banca Națională a Moldovei în ultimii ani, care arată că instituția a avut profit în 2018, iar până atunci, doi ani consecutivi a înregistrat pierderi. Nici în 2018 suma profitului nu a fost atât de mare, fiind vorba de 249 de milioane de lei. În anul 2017, BNM a înregistrat o pierdere totală în valoare de 95 de milioane de lei, iar cu un an mai devreme pierderile au fost de 262 milioane lei.

/INFOGRAFIC/ Profitul BNM pentru ultimii cinci ani în cifre! Cum va compensa cele 6 miliarde anunțate de Dodon? Sturza: „O mișcare populistă”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!