Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Doina Gherman a depus o plângere către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în care a semnalat declarații făcute de către șeful statului Igor Dodon în ultimul episod din seria „Președintele răspunde”. Parlamentara a catalogat declarațiile ca fiind sexiste și discriminatorii.  

În episodul zece al emisiunii de pe Youtube „Președintele răspunde”, făcut public pe 14 februarie,  Igor Dodon a comentat inițiativa PAS de a semna cu partidele de dreapta un pact de neagresiune în modul următor. „Stimați bărbați de pe dreapta, a venit o doamnă cu o inițiativă, da voi, ca niște gentilmoni ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe”, a declarat atunci Igor Dodon.

Deputata consideră că formulările: „bărbați”, „gentilmoni” în raport cu „o doamnă” trimisă „mai departe” sunt inadmisibile în contextul unui discurs politic democratic. În opinia ei, această diferențiere nu face decât să creeze impresia greșită precum că Maia Sandu și doamnele, în general, au nevoie de tutelare și protecție.

„Mai mult, remarcile sexiste și interesul nesănătos al lui Igor Dodon referitor la „cine e deasupra, cine e dedesubt, cine e jertfa”, trebuie taxate corespunzător, deoarece au ca scop intimidarea femeii, afectează demnitatea persoanei și crează o percepție umilitoare și degradantă”, a scris Doina Gherman pe pagina sa de Facebook. 

Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Carmena Sterpu, a declarat că instituția nu comentează acțiunile opoziției.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!