Omul de afaceri rus Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, va acoperi în întregime toate cheltuielile pentru reparația casei-muzeu „A.S. Pușkin” din Chișinău. Despre acest lucru a anunțat președintele țării, Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului susține că clădirea muzeului, care este monument de arhitectură, s-ar afla într-o stare dezastruoasă. Aceasta nu a mai fost restaurată din anul 1987 și necesită urgent lucrări de reparație capitală, în primul rând de reparația acoperișului, spune Dodon.

„Bugetul municipal și cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A. S. Pușkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat”, a scris Igor Dodon.

Președintele a subliniat că a cerut ajutorul „prietenilor din Rusia care au găsit o modalitate de a finanța etapa inițială”.

„Au fost deja transferate cca 2,5 milioane de lei (123 mii de euro), iar alte 1,5 milioane de lei vor fi transferate imediat ce vor fi definitivate documentele de proiectare”, a spus Dodon.

Șeful statului a subliniat că la data 21 septembrie complexul muzeal și-ar putea întâmpina oaspeții, fiind renovat în totalitate.

Casa – muzeu „A. S. Pușkin” este un monument de arhitectură introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. În acest edificiu, poetul rus Pușkin a locuit timp de două luni, după ce sosise în capitala Basarabiei țariste pe 21 septembrie 1820. Casa a obținut statut de muzeu la 10 februarie 1948.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!