/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Acuzații reciproce între ACUM și PDM. De ce nu este semnată declarația privind parcursul european al țării

18 februarie 2020, ora 18:32

Acuzații reciproce între PAS și PPDA și PDM pe marginea textului declarației privind confirmarea parcursului european al Republicii Moldova. Deși documentul a început a fi elaborat de reprezentanții celor trei formațiuni politice, acesta nu a mai ajuns să fie finalizat. 

„De două săptămâni încercăm să ne întâlnim cu reprezentanții PDM pentru a definitiva textul Declarației pentru reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic și ireversibil de integrare european.

Deși colegii din PDM au avut o contribuție consistentă la elaborarea documentului prin schimbul de email-uri, totuși au evitat să discutăm pe viu pentru a finaliza documentul. Ieri noaptea am înțeles de ce.

Regretăm lipsa de devotament și consecvență față de năzuința majorității cetățenilor Republicii Moldova de a urma calea integrării europene: a combaterii corupției, a justiției independente, a reformelor economice, alegând în schimb calea a patra – calea spre nicăieri. Suntem convinși că majoritatea cetățenilor sprijină demersul nostru exprimat în această Declarație”, a spus deputatul PAS, Mihai Popșoi.

Cu o reacție a venit democratul Dumitru Diacov, care îi acuză pe cei de la PAS și PPDA că ar fi intervenit atât de mult în textul declarației, încât „numai despre integrarea europeană nu este vorba”.

„Referitor la mult pătimita declarație privind ireversibilitatea cursului European. Am văzut provocarea Vicespeakerului Mihai Popșoi. Nu vreau să vin cu calificative, să vorbesc despre aspectele morale ale multiplelor declarații care s-au făcut pe marginea acestui subiect, din care reiese că PAS și DA rămân eroii zilei, iar PDM ar pune piciorul în prag. Vă propun în schimb să citiți cele 3 texte, varianta inițială a colegilor PAS și DA, a doua variantă completată propusă de noi, pe care suntem oricând gata să o votăm; și ultima “contribuție” a celor de la DA, în care numai despre integrarea europeană nu este vorba. Mă întreb dacă nu cumva intenționat se aduc amendamente colaterale pentru a face imposibilă votarea unei declarații răspicate privind reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic de Integrare Europeană a Republicii Moldova”, a scris pe Facebook Dumitru Diacov care a postat și toate cele trei texte ale documentului.

Nici reacția democratului Andrian Candu nu a întârziat să apară.

„Colegii din ACUM au făcut o propunere adresată nouă, PDM, cu un text de declarație pe care l-au văzut ei ca fiind unul bun pentru a reafirma viziunea inclusiv a Parlamentului prin decizia sa politica ca integrarea europeană este prioritate și trebuie sabsolut toate instituțiile statului să se axeze și direcția să fie doar integrarea euroepană. Colegii din PDM au venit cu un răsăuns din punct de vedere al textului mai îmbunătățită. Ieri, la 10:00 trebuia să aibă loc o ședință cu ACUM pentru a finaliza acest etxt. Înțeleg că colegii din PDM nu s-au prezentat la această ședință, ceea ce mie îmi ridică semne de întrebare și aș vrea să știu și eu de ce nu s-au prezentat coelgii invitați la această ședință”, a declarat Andrian Candu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram