/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Funcționarii nu vor putea obține cadouri mai scumpe de 1000 de lei în decursul unui an! Se propune modificarea legii

18 februarie 2020, ora 11:29

O persoană publică din R. Moldova va avea dreptul să ia cadouri în valoare totală de 1000 de lei pe parcursul unui an. Ministerul Justiției a pregătit un proiect de lege care prevede stabilirea unei valori limită pentru toate cadourile pe care un agent public le poate primi din politețe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol.

Autorii proiectului motivează că este o practică internațională de a stabili limite la valoarea cadourilor și aduc exemple din alte state. În Muntenegru, valoarea maximă a unui cadou este 50 de euro, în România este aproximativ 200 de euro, iar în Irlanda – 650 de euro.

Ministerul Justiției a pregătit un regulament nou care va stabili modalitatea de evidență, predare și înstrăinare a cadourilor considerate inadmisibile (bunuri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj) care le sunt destinate funcționarilor sau familiilor lor, dacă oferirea lor este legată direct sau indirect de desfăşurarea activităţii profesionale.

Totodată, se propune ca pentru anumite cadouri să fie exclusă obligația de a le prezenta pentru evaluare. Vor fi exceptate de la procedura de declarare: medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, colanele şi alte obiecte similare, obiectele de birotică și papetărie recepționate de agenții publici cu ocazia participării acestora la seminare de instruire, conferințe, mese rotunde și alte evenimente similar și produsele perisabile.

Prin ultima categorie se înțeleg produsele alimentare de proveniență animală sau vegetală care se pot altera rapid și cele care au nevoie de condiții speciale de păstrare. „Nu este justificată înregistrarea în Registrul cadourilor, evaluarea sau chiar răscumpărarea lor odată ce acestea sunt destinate consumului”, explică autorii.

Cadourile vor fi evaluate și puse la evidență de o comisie special, formată din 3 membri, care va ține două register: unul al cadourilor admisibile și altul al darurilor inadmisibile. Comisia va stabili valoarea bunurilor și  va returna cadoul admisibil beneficiarului, va propune conducătorului entității publice, după caz, păstrarea cadoului  în proprietatea instituției, va transmite cadoul inadmisibil către Centrul Național Anticorupție sau îl va transmite cu titlu gratuit în scopuri de caritate.

Potrivit unui raport de monitorizare și evaluare a implementării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, doar 41% din instituții publică anual online registrele de evidență a cadourilor, însă nu există date regulate actualizate. Astfel, se propune ca registrele să fie menținute și actualizate trimestrial pe pagina web a entității publice.

În situația în care cadourile transmise autorității anticorupție prezintă valoare istorică, ştiinţifică, artistică, acestea vor putea fi transmise cu titlu gratuit în proprietatea muzeelor, bibliotecilor.

Alte cadouri admisibile trecute în proprietatea entității publice vor putea fi transmise cu titlu gratuit în scopuri caritabile sau vor putea fi comercializate. Mijloacele bănești încasate din înstrăinarea cadourilor se vor transfera în contul bugetului entității publice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram