Confederația Națională a Sindicatelor (CNSM) anunță că nu va participa la audierile Comisiei parlamentare de anchetă care a fost constituită pe 13 februarie pentru a investiga cum au fost înstrăinate mai multe bunuri din patrimoniul sindicatelor. CNSM motivează că este o organizație nestatală care nu are raporturi constituționale cu Parlamentul, iar patrimoniul pe care îl deține constituie proprietate privată.

„Așa cum Constituția nu permite instituirea unui control parlamentar asupra activității puterii judecătorești, la fel nu permite instituirea unei asemenea forme de control asupra sectorului neguvernamental, asupra activității asociațiilor, sindicatelor, partidelor politice…Nicio lege nu abilitează nici o autoritate a statului cu dreptul să verifice chestiunile ce țin de oportunitatea actelor de dispoziție ale sindicatelor cu privire la patrimoniului său. Activitatea financiara a CNSM  poate fi verificată exclusiv de către comisia de cenzori a CNSM și de autoritățile fiscale, din perspectiva achitării obligațiilor față de bugetul de stat”, explică CNSM.

Amintim că deputați iau format o Comisie de anchetă care va activa timp de 90 de zile și ar urma să analizeze toate tranzacțiile care s-au făcut cu averea valoroasă a sindicatelor de la independență până în anul 2018. Deputatul Lilian Carp, care a propus crearea comisiei, a motivat că, în ultimii 20 de ani, au fost înstrăinate bunuri de milioane din patrimoniul sindicatelor, iar din cele 100 de obiective ale CNSM au rămas doar câteva. Au fost vândute la prețuri derizorii hoteluri, stațiuni turistice, sanatorii, baze sportive, tabere pentru copii.

O nouă Comisie parlamentară de anchetă! Va investiga cum au fost înstrăinate bunurile sindicatelor

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!