Transportatorii care deservesc rutele cu microbuze din Chișinău amenință că își vor sista activitatea în semn de protest pentru că autoritățile refuză să majoreze tarifele la călătorii în capitală.

Conducătorii companiilor care gestionează rutele municipale de microbuze susțin că sunt discriminați față de transportatorii ce deservesc rute interurbane, în cazul cărora autoritățile au acceptat să majoreze costul biletelor de călătorie.

Din calculul transportatorilor reiese că tariful pentru microbuze trebuie să fie de 9,81 lei pentru o călătorie.

În anul 2006 de către Consiliul Municipal au fost stabilite tarifele pentru troleibuze- 2 lei, autobuze- 3 lei, microbuze- 3 lei. În următorul an CMC a aprobat subvenționarea Parcului Urban de Autobuze (PUA) și Regia Transport Electric (RTEC) pentru compensarea diferenței dintre tarif și sinecost, în sumă totală de 110 mln lei. Pe parcursul anilor această sumă a crescut, iar pentru 2020 CMC a aprobat subvenționarea acestor întreprinderi municipale în sumă de 446,5 mln lei, iar pentru transportul cu microbuze nu a fost aprobată nici o subvenționare, tariful de 3 lei fiind unica sursă de venit. Deci din data aprobării tarifelor (2006) și până în prezent, Primăria a aplicat anumite standarde pentru întreprinderile municipale și altele pentru întreprinderile private.

În al doilea rând se evidențiază suma exorbitantă și nejustificată a mărimii subvențiilor care se achită PUA și RTEC. subvenționarea nu poate depăși 0,9 lei per călătorie. Acum mărimea subvenției pentru călătoria cu autobuzul depășește 7 lei per călătorie”, argumentează transportatorii privați.

Aceștia sunt indignați de faptul că autoritățile capitalei nu și-au manifestat niciodată dorința de a discuta cu ei, deși au făcut două adresări la Primărie și au prezentat Direcției municipale de transport toate calculele care demonstrează că tariful pentru călătorii trebuie majorat.

Ignorarea problemelor din transport și speculațiile privind necesitatea păstrării tarifului de 3 lei pentru microbuze „în interesul cetățeanului”, fără a întreprinde alte măsuri, de fapt urmărește scopul de a păstra metodele netransparente și nejustificate de subvenționare/delapidare”, acuză transportatorii privați.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!