Administrarea unor medicamente ne fac mai puțin nevrotici, iar altele ne pot modela relațiile sociale. Se pare că multe medicamente obișnuite nu ne afectează doar corpul, ci și creierul, arată un articol libertatea.ro. 

Un pacient avea peste 50 de ani, când o călătorie la medic i-a schimbat viața. Suferea de diabet și s-a înscris la un studiu pentru a vedea dacă un medicament pentru scăderea colesterolului, i-ar putea îmbunătăți starea. Dar la scurt timp după ce a început tratamentul, soția sa a început să observe o transformare. Bărbatul trecuse de la a fi un om rezonabil, la unul extrem de agitat și nervos, mai ales în trafic.

Nivelul de colesterol mai scăzut poate provoca schimbări de comportament atât la bărbați, cât și la femei.

Apoi, într-o zi, el a avut o epifanie. În cele din urmă, pacientul a renunțat la medicament, iar două săptămâni mai târziu, și-a recăpătat personalitatea.

Calmantele pot afecta capacitatea noastră de a simți empatia

Suntem cu toții familiarizați cu efectul pe care psihedelice le au asupra minții noastre, dar se pare că și medicamentele obișnuite pot fi la fel de puternice. De la paracetamol, la antihistaminice, medicamente pentru astm și antidepresive, apar dovezi că acestea ne pot face să fim impulsivi, supărați sau neliniștiți, pot să ne micșoreze empatia pentru străini și ajung chiar să manipuleze aspectele fundamentale ale personalităților noastre, cum ar fi cât de nevrotici suntem.

La majoritatea oamenilor, aceste schimbări sunt extrem de subtile. Dar în unele cazuri pot fi și dramatice. În 2011, un francez, tată a doi copii, a dat în judecată compania farmaceutică, susținând că medicamentul pe care îl lua pentru boala bărbatului l-a transformat într-un dependent de jocuri de noroc.

Lumea se află în mijlocul unei crize de supramedicație, doar  SUA cumpărând până la 49.000 de tone de paracetamol în fiecare an – echivalentul a aproximativ 298 de tablete de paracetamol de persoană. În Marea Britanie, una din zece persoane peste 65 de ani ia deja opt medicamente în fiecare săptămână. Unul dintre motivele pentru care medicamentele pot avea un astfel de aspect psihologic este acela că organismul nostru nu este doar o pungă de organe separate, ci o rețea în care sunt legate multe procese diferite.

Un alt studiu arată că Paracetamolul poate afecta nivelul nostru de empatie, pe perioade scurte.  Pentru a reduce la minimum orice efecte nedorite și a obține ceea ce ne dorim de la medicamente pe care le luăm cu toții în fiecare zi, trebuie să știm mai multe. Pentru că în acest moment, modul în care acestea afectează comportamentul indivizilor – și chiar al societăților întregi – este în mare parte un mister, spune cercetătorul Mischkowski  pentru BBC.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!