Lăcaș sfânt cu un teren de joacă modern și o terasă destinată activităților copiilor. Așa ar fi arătat biserica care a început a fi construită acum circa doi ani pe teritoriul grădiniței nr. 150 din sectorul Râșcani al capitalei. 

Potrivit reprezentanților Mitropoliei Moldovei, edificiul s-ar fi construit în baza unor acte ce ar confirma legalitatea construcției. De partea cealaltă, pe 17 februarie șeful interimar al Direcției municipale de educație, Andrei Păvăloi a spus că Procuratura Generală a pornit un dosar penal în cazul construcției bisericii.

Procesul de construcție al edificiului a pornit în bază legală, fiind autorizat de către organele competente la data de 29.02.2016. Pe lângă această biserică închinată copiilor urmează să activeze un Centru de educație moral-spirituală și o bibliotecă cu literatură creștin-ortodoxă pentru copii și școlari.

Întrucât cunoaștem că Școala s-a născut în tinda Bisericii, cea din urmă are un rol deosebit educaţional şi călăuzitor pentru poporul nostru. Prezența lăcașului de cult pe acest teritoriu nu pereclitează, nici nu dăunează procesului educațional, ci se constituie drept un reper spiritual și sprijin moral în aceste vremuri și situaţii de criză pentru societatea noastră. Terenul de joacă nu a fost ocupat abuziv, ci conform normelor legale, iar spre finalul lucrărilor de construcție pe lângă edificiul eclesial va fi amenajat un teren de joacă modern cu o terasă destinată activităților copiilor”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții Mitropoliei Moldovei.

 

Foto? mitropolia.md

Viceprimarul Victor Chironda a cerut ca problema construcției bisericii de pe teritoriul grădiniței 150 să fie soluționată în regim urgent.

Ceea ce se întâmplă nu e normal. Dincolo de faptul că s-a petrecut o ilegalitate, sunt niște oameni care nu au niciun fel de drepturi să construiască acolo”, a subliniat Chironda, care a mai cerut să fie implicată poliția la securizarea șantierului respectiv.

Acolo există pericol real de accidentare. Asigurați securizarea șantierului până când ne clarificăm cu situația juridică. Acolo oameni nu se pot afla dacă nu sunt constructori autorizați”, a mai spus Victor Chironda.

„Aveți frică de Dumnezeu!”. Cu aceste mesaj a venit Mitropolia după stoparea construcției bisericii. Patriarhii solicită responsabililor să-și revizuiască opiniile față de acest subiect.

„Potrivit rostului celor două instituții, al Bisericii și cel al Școlii, cele două nu pot fi separate și este practic imposibil de a face abstracție de activitatea uneia sau a celeilalte, cu atât mai mult cu cât, potrivit rezultatelor ultimului recensământ (2014) din țara noastră peste 96 % din cetățenii ce și-au declarat apartenența religioasă sunt membri ai Bisericii Ortodoxe.

Ne adresăm grupului minoritar de cetățeni care cu înverșunare se opun construcției: Aveți frică de Dumnezeu! Încetați a ponegri Biserica! Nu vă opuneți edificării unei lucrări unice de educație moral-spirituală a copiilor. Nu instigați la ură și discordie!

Totodată, îndemnăm opinia publică să se abțină în această perioadă de la comentarii și materiale ce instigă la ură, până la soluționarea problemei pe cale legală de către organele abilitate ale statului”, mai este precizat în comunicat.

Amintim că scandalul legat de construcția din curtea grădiniței 150 s-a iscat după ce mai mulți părinți au scris despre acest caz pe o rețea socială, indignați că pe teritoriu activează o biserică.

Anterior, directoarea grădiniței spunea că, acolo se ridică un centru moral-spiritual, și nu o biserică. Totuși, un grup de persoane, membri ai grupului online „Părinți Solidari”, au mers într-o zi pentru a se convinge că acolo au loc lecții pentru copii, însă au surprins momentul când enoriașii părăseau biserica, după o slujbă.

La moment, lucrările de construcție au fost stopate, iar preoților li s-a ordonat să nu mai oficieze slujbe.

 

Foto: mitropolia.md

Foto: mitropolia.md

Foto: mitropolia.md

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!