/VIDEO/ Un deținut s-a automutilat și apoi a declarat greva foamei. Soția acestuia acuză administrația penitenciarului de indiferență

20 februarie 2020, ora 21:31

În semn de protest pentru că este maltratat, un deținut s-ar fi înjunghiat în abdomen. Cazul a avut loc recent, în penitenciarul de la Soroca. Despre asta a spus soția deținutului, într-un interviu pentru TV8. Din spusele ei, bărbatul a intrat și în greva foamei. Iar la toate acțiunile sale de protest i s-ar răspunde cu indiferență sau cu amenințări să îi va fi și mai rău, după gratii. Administrația Națională a Penitenciarelor nu ne-a oferit contactele conducerii penitenciarului din Soroca, dar a precizat că deținutul este tratat corespunzător și că a primit ajutor medical de calitate.

Coșmarul, spune femeia, ar fi început acum un an, când la conducerea penitenciarului numărului 6 a venit un nou director.

SOȚIA DEȚINUTULUI

 S-au început atunci amenințările. Mereu îl amenința pe soț că va fi etapat, că el prea multe vede, că nu-l va ajuta niciun ministru dacă se va adresa. Ce prea multe? Ce vedea? Nu știu, poate tot ce se întâmpla în penitenciar.

Nu a durat mult și deținutul a fost transferat de la penitenciarul din Soroca la cel din Cricova. Însă, după mai multe solicitări ale soției, a fost adus înapoi. Rele tratamente nu ar fi încetat, mai spune femeia, iar în urmă cu trei săptămâni, soțul ei ar fi declarat greva foamei.

SOȚIA DEȚINUTULUI

Pe 27 ianuarie a fost semnată cererea la greva foamei, deoarece condamnatul nu mai avea puteri de a răbda discriminarea și discreditarea din partea administrației penitenciarului nr6. Totodată a fost amenințată soția ca să nu se adreseze în instanță.

Din spusele ei, bărbatul este ținut în condiții inumane, iar recent și-ar fi tăiat abdomenul, în semn de protest. Pentru că se simțea rău, a cerut să fie consultat de un doctor.

SOȚIA DEȚINUTULUI

Pe data de 17 februarie s-a adresat la medic. S-a adresat la medic la 21:15. Abia la 23:15 a fost solicitată ambulanța, iar la 00:00 a fost adus înapoi în instituție.

În căutarea unor răspunsuri, femeia a bătut și la ușa Administrației Naționale a Penitenciarelor, însă ceea ce auzea nu era pe așteptările ei. Pentru TV8, autoritatea ne-a dat asigururi că deținutul a beneficiat de toate investigațiile medicale necesare și că este tratat cu respect din partea angajaților închisorii. Iar despre audierea soției acestuia, afirmă că i s-a răspuns clar la toate problemele invocate. Psihologii susțin că automutilarea reprezintă, în primul rând, un semn al depresiei, dar și un răspuns la traumele fizice și psihice prin care trece o persoană privată de libertate.

ZINAIDA GRIBINCEA, PSIHOLOG 

Dacă ar fi să conturăm un tablou general al persoanelor care recurg la automutilare, aceștia sunt oameni care au suportat în trecut diferite abuzuri fizice și emoționale. Sunt în imposibilitate de a-și stăpâni furia.

Acesta nu este primul caz când deținuții din Soroca se mutilează, în semn de protest. La sfârșitul lunii decembrie, de exemplu, un alt bărbat și-a dat foc cu o soluție necunoscută, supărat că nu poate obține un act de identitate. Atunci, cazul a ieit la suprafață la câteva zile după ce s-a produs, fapt ce l-a înfuriat pe ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care a cerut explicații. Anul trecut, peste 580 de deținuți s-au automutilat. Tot în această perioadă, au fost înregistrate 14 tentative de suicid, iar peste 1400 de deținuți din întreaga țară sunt la evidența psihologică.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram