/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/FOTO/ Aventura moldovenilor care au pornit spre Antarctica: „Am găsit un golf fără balene. Unii chiar au înotat sub ghețari”

missing
21 februarie 2020, ora 15:08

Grupul de basarabeni și români, care a pornit într-o aventură în Antarctica, au ajuns în mijlocul ghețarilor, acolo unde toți s-au pozat cu drapelul R. Moldova, iar o parte au și înotat în ocean. Anatol Untură a povestit experiența pe pagina sa de Facebook, unde scrie un „Jurnal de bord”.

„Ghețari și mămăligă!
Astăzi a fost ziua distracției printre ghețari.
Am văzut mii, de toate formele și culorile!
Am făcut wakeboarding printre ei și cele mai frumoase fotografii posibile! Am găsit un golf fără balene și alte viețuitoare ca să nu deranjăm și băieții s-au plimbat cu bordul, au făcut snorkeling și chiar au înotat sub ghețari. Cu un costum de neopren suficient de gros – chiar și apele polare pot fi confortabile”, scrie Anatol Untură.

Foto: Anatol Untura

În jurnal, Anatol Untură descrie și peisajul din mijlocul ghețarilor.

Apropo, știați că ghețarii pot fi de zeci de culori și texturi diferite? Transparenți, opaci, cu adâncime de culoare. Albi, albaștri, azurii și chiar roz! Ba mai mult, există și zeci de nuanțe de culoare a zăpezii. Cel mai fain văzut aici e zăpadă roz. Se datorează algelor care trăiesc aici și care colorează zăpadă în nuanțe roz. Impresionant!

Iarăși ghețari! Sute, enormi, zeci sau sute de metri înălțime! Trosnesc și se rup, apoi cad cu greutate în mare. Pornim drona și filmăm în detaliu acest spectacol ce ne înconjoară. E un tărâm fantastic, Antarctica. Nu e regiune, nu e continent – e altă planetă.
Ceva absolut ireal și foarte sălbatic!
Sper așa să și rămână în continuare”, redă moldoveanul.

 

Foto: Anatol Untura

Anatol Untură povestește și prin ce peripeții au trecut.

„Următoarea destinație – baza polară chiliană. Aici avem o perlă – unicul pinguin albinos din părțile astea. E un fel de legendă a locului și a trebuit să așteptăm o oră până s-a întors de la vânătoarea de krill ca să îl filmăm. Strâmtoare dintre insulele pe care se află baza are un curent enorm. Aduce cu el ghețari, bucăți de gheață și cioburi ascuțite ca limbile comentatorilor pe Facebook.
Stăm pe barcă. Așteptăm grupul să se întoarcă de la stația ciliană când brusc observăm un ghețar enorm, având la cârma un leopard de mare – ce vine cu toate pânzele sus spre barca noastră! Ne scoatem armele din dotare – bețe lungi de bambus care se sparg imediat de acest colos, ridicând în aer și pe unul din apărătorii bărcii. Leopardul de mare pare hotărât – își îndreaptă crucișătorul direct spre noi de ne trosnește lanțul de ancoră. Hotărâm să renunțăm. Ridicăm ancora și plecăm. În mijloc de proces uităm de drona căpitanului care filma acțiunea noastră de salvare – drona mai zboară câteva minute și supărată plonjează în apă. Minus o dronă din arsenalul nostru.
Lăsăm leopardul de mare învingător pe ghețarul lui – Amiralul Nielsen al acestor locuri!

Mergem spre Paradise Bay. Locul unde petrecem noaptea și unde facem prima mămăligă antarctică! Cu de toate!
Nu mai zic că providența ne-a oferit și cele mai frumoase decorațiuni naturale pentru masa noastră la aer. Ghețari și leoparzi de mare pe ei – dacă vedeți bine în spatele pozei cu mămăligă, pe ghețar avem un leopard trezit de mirosul dumnezeesc a mămăligii românești cu icre negre și șampanie din colecția personală a maestrului Cătălin Scărlătescu. Merci Chef!”, scrie Untură în „Jurnalul de bord”.

Chiar dacă sunt entuziasmați de priveliștea pe care o văd, ei spun că duc dorul apropiaților care sunt aici, acasă.

„Ce să zic, o ducem greu aici. Însă dacă e să vorbim serios – nu e deloc dulce la capăt de pământ fără ai noștri. Astăzi e ziua de naștere a Cristinei Untură – soția camaradului Dan Untura! O felicităm din suflet și să știi, Cristina, Dan deși e bărbat sever la ale lui – tare îți duce dorul aici!
Aici cu toții devenim mai sentimentali. Vrem la ai noștri, acasă. Peste doua zile e și ziua de naștere a feciorului meu – mi se va rupe inima în două să il sun de la capătul pământului să îl felicit prin satelit…”, scrie Untură în „Jurnalul de bord”.

Următoarea destinație a moldovenilor este spre Port Lakeroy.

Anterior, acesta a povestit că acum două zile au descoperit o insulă, pe care au denumit-o „Nisporeni ”.

Am plecat în inspectarea insulelor din acest golf. O natură extrem de bogată – datorita faptului că e imposibil de ajuns aici decât cu bărci mici. Cormorani cu ochi albaștri, trei tipuri de pinguini, numeroase păsări și chiar leoparzi de mare – pe toate le-am întâlnit aici și despre toate vă vom povesti în film.

La întoarcere, am făcut și prima „descoperire” geografică o insulă solitară pe care am hotărât sa o numim Nisporeni cu hram în ziua de 18 Februarie. După cum vedeți în poză, insula e mică, dar foarte mândră. Exact ca și basarabenii,”, scrie Untură.

Moldovenii planifică să-și încheie expediţia în Antarctica în luna martie. După aventură, aceștia vor să facă un film despre călătoria lor şi despre schimbările climatice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram