/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Cei mai buni ofițeri și cele mai bune echipe de intervenție au fost premiate la Gala Bărbăției

missing
21 februarie 2020, ora 23:41

Muncesc la peste o 100 de grade Celsius, luptă cu focul și apa rece ca gheața, își riscă propria viață pentru a le salva pe altele. Vorbim despre munca deloc ușoară a salvatorilor și pompierilor. Astăzi, cei mai buni dintre ei au fost premiați pentru performanțele de care dovadă în fiecare zi. Printre aceștia sunt salvatorii care au salvat de la înec doi copii, dar și cei care au intervenit după explozia devastatoarea dintr-un bloc din sectorul Râșcani.

„Locotenent colonel al serviciului intern Melnic Oleg Constantin, Comandant al detașamentului salvatori și pompieri raionul Râșcani. -Servesc Republica Moldova”.

Oleg Melnic conduce efectivul de pompieri și salvatori care a intervenit, în 2018, în deflagrația de pe bulevardul Moscovei din capitală. Atunci, o butelie cu gaz a explodat, iar cinci oameni și-au pierdut viața.

Noi mereu suntem o echipă și la muncă și în afara orelor de muncă. Trebuie tot timpul să fie comunicare cu efectivul din subordine”, Oleg Melnic, comandantul detașamentului de pomperi și salvatori Râșcani.

Cu un titlu de onoare s-a ales și efectivul de salvatori din orașul Otaci. Prăbușirea unei clădiri cu multe etaje a fost pentru Valeriu Tomac o adevărată provocare. În cei 30 de ani de când face această muncă nu a mai întâlnit așa ceva.

„Acesta a fost un caz ieșit din comun, cu clădirea de la Otaci, efectivul a intervenit prompt, repede acțiunile au fost din timp coordonate și lucrarile au fost sub contolul superiorilor”, Valeriu Tomac, comandant pompieri și salvatori Otaci.

Iar Vitalie, din raionul Soroca, a fost premiat pentru că este cel mai bun luptător împotriva gazului și a fumului. Ofițerul este tatăl a trei copii și spune că anume acest lucru îi dă puteri să scoată oamenii din incendii.

Probleme sunt, în primul rând căile de acces dacă ar fi drumurile mai bune. -Dar salariul? – Salariul, nu aș spune că e rău acum dar dacă ar fi mai mare, toți își doresc asta”, Vitalie Drăgălin, salvator.

În sală se aflau și salvatorii care au intrat în apa rece, pentru a scoate un minor, dar și o tânără, care au vrut să testeze grosimea stratului de gheață. La Gala Bărbăției au fost premiate și femeile. Dacă nu luptă cu flăcările sau apa, ele știu cel mai bine cum să lupte cu fricile și emoțiile negative ale colegilor, dar și ale sinistraților. Crina este psihologă de profesie. Și pentru ea, cea mai dură experiență a fost să ofere suport celor care au fost afectați de explozia de pe Bulevardul Moscovei.

A fost o intervenție destul de complicată, unde am activat împreună cu echipa de psihologi din cadrul IGSU, timp de 5 zile atât cu sinistrații cât și cu rudele persoanelor decedate”, Crina Vicol, psihologă IGSU.

Premianții au fost salutați de conducerea ministerului de Interne, dar și ambasadori din Cehia, Polonia și alți oficiali.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram