/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Zeci de mii de jucării periculoase, retrase din magazinele din Chișinău. Recomandările specialiștilor pentru părinți

21 februarie 2020, ora 07:50

Cumpărați cu grijă jucării pentru copii. În ultimele zile, inspectorii de la protecția consumatorilor au confiscat peste 33 de mii de articole din magazinele și piețile capitalei. Specialiștii avertizează că este în premieră când a fost depistată o cantitate atât de mare de jucării cu compuși chimici periculoși în componență, fără etichete și fără certificate de calitate. Ne-am convins de asta și noi, după ce am dat o tură la Piața Centrală.

Chiar în prima tarabă în care am intrat cu inspectorul, am găsit în jur de zece jucării ce-ar putea prezenta pericol pentru copii. De exemplu, așa-numitul slime, pe ambalajul căruia lipseau informații despre componență sau vârsta de utilizare recomandată.

NICOLAE OLĂRAȘU, INSPECTOR LA AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Ar putea produce alergie sau blocarea căilor respiratorii, iar dacă o mirosim, avem un miros puternic de substanțe chimice.  Ar putea ascunde și alte pericole, precum ar fi metalele grele.

Specialiștii recomandă să atragem atenția la simbolul de conformitate CE, care demonstrează că jucăria corespunde standardelor europene. Însă, sunt multe cazuri când și acesta e contrafăcut sau lipsește în totalitate, mai ales pe jucăriile din China.

NICOLAE OLĂRAȘU, INSPECTOR LA AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Simbolul CE dacă îl prelungim, le va întretăia în totalitate litera E următoarea. Dacă acest material se desprinde, el ajunge în gură la copii.

O altă problemă sunt și detaliile mici ale jucăriilor, precum bateriile.

NICOLAE OLĂRAȘU, INSPECTOR LA AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR

La scurgerea electrolitului ar putea cauza arsuri pielii sau traheii.

Vânzătorii au refuzat să ne prezinte certificatele de calitate ale jucăriilor.

 -Doar arătați-ne certifactele. -Nu le am, sunt la oficiu, la contabili.

Doar un singur comerciant dintre cei cu care am discutat ne-a arătat actele pentru marfa pe care o vinde.

Aviz sanitar, declarație de conformitate, certificat de examinare de tip.

Părinții care au venit să procure jucării spun că procură jucării de calitate.

Să fiu sigură, mă uit la calitate, să fie măcar pe o săptămână. -La ce atrageți atenția? -Nu pot să spun.

-Știți ce e dăunător pentru copil? -Desigur, știu. -Ne puteți numi câțiva compuși? -Eu nu știu care sunt dăunătoare.

Cele mai recomandate jucării sunt cele din materiale naturale, cum ar fi lemnul.

VICTORIA NOVAC, EXPERTĂ ÎN JOACĂ

Aici avem de exemplu șase cuburi legate cu un elastic. Nimic nu se desprinde, colțurile sunt bine prelucrate, vopselele sunt pe bază de apă, este o jucărie anti-stress pentru părinți, creativă și distractivă pentru copii.

Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor, în ultima săptămână inspectorii au ridicat din piețe și magazine peste 33 800 de jucării, în sumă totală de 636 000 de lei. Importatorilor le-au fost întocmite șase procese verbale în baza încălcărilor. Iar alte zeci de mii de jucării au fost supuse analizelor de laborator. Dacă se va demonstra că sunt periculoase, vor fi retrase din vânzare.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram