Sergiu Catană, directorul financiar al Companiei „Metalferos”, și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon, ar fi încercat să-l influențeze, prin intermediul unor terțe persoane, pe procurorul Eugeniu Rurac, în gestiunea căruia se afla dosarul „Metalferos”. Procurorul Rurac a raportat despre această situație superiorilor săi la data de 23 decembrie 2019 și a declarat că se abține să lucreze în continuare la acest dosar. Puțin mai târziu, Eugeniu Rurac a depus cerere de demisie, scrie anticoruptie.md.

Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut raportul procurorului, în care se menționează că Sergiu Catană ar fi făcut primele presiuni la data de 4 ianuarie 2019, atunci când ofițerii CNA au venit la sediul „Metalferos” să ridice documentele contabile. Sergiu Catană le-ar fi spus că acțiunile lor sunt ilegale și i-ar fi amenințat pe oamenii legii că-l va informa „pe cineva important” despre acțiunile lor.

Potrivit documentului, avocatul Companiei „Metalferos” l-a telefonat. la 18 decembrie, pe Rurac, spunându-i că reprezentanții „Metalferos” nu pot să se prezinte la audieri, iar a doua zi același avocat i-a comunicat la telefon că administrația „Metalferos” nu dorește să depună plângere că ar fi fost prejudiciată de unii agenți economici.

Tot la 19 octombrie, în timpul interogatoriilor unor bănuiți în dosarul „Metalferos”, unul dintre apărătorii lor i-ar fi comunicat lui Eugeniu Rurac că conducerea Companiei „Metalferos” ar fi pregătit o plângere pe numele său și că aceștea sunt așteptați în audiență de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Totodată, șefii de la „Metalferos” ar pregăti o conferință de presă cu scopul de a spăla imaginea agenților economici bănuiți în dosar și pentru a-l discredita pe Rurac.

Procurorul pe caz a mai comunicat superiorilor că l-a telefonat pe avocatul de la „Metalferos” ca să întrebe dacă este adevărat, iar acesta i-ar fi cerut timp să-l consulte pe Sergiu Catană, apoi a revenit cu un telefon și i-a confirmat.

„Pornind de la cele constatate, consider că, în calitate de procuror pe această cauză penală, în continuare nu voi putea fi obiectiv, fiind indignat de acțiunile concertate pornite în privința mea, ceea ce va afecta mersul normal al procesului penal”, a scris procurorul Rurac la sfârșitul raportului.

Citiți materialul în întregime pe Anticoruptie.md.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!