Noul director al serviciului național de informații naționale din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță pentru Vlad Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova și are interdicție de intrare în Statele Unite, dezvăluie Pro Publica.

Potrivit sursei citate, Grenell nu a făcut public faptul că ar fi încasat bani din partea fostului lider al Partidului Democrat, acuzat de corupție, scrie g4media.ro.

Pro Publica scrie că în 2016, Grenell a scris câteva articole în apărarea lui Vladimir Plahotnic, dar nu a făcut public faptul că a fost plătit pentru asta, după cum rezultă din documente și mărturii.

Grenell nu s-ar fi înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care obligă cetățenii americani care lucreză pentru politicieni străini să raporteze acest lucru.

FARA este legea pe baza căreia fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort și Rick Gates au fost acuzați că au încălcat-o. (Manafort se află în proces, Gates a pledat vinovat).

Pro Publica mai notează că nu este clar dacă articolele erau parte a contractului de consultanță dintre Grenell și Plahotniuc dar notează că munca neplătită ar fi necesitat să fie raportată conform legii FARA dacă a fost comandata sau de ea a beneficiat un politician străin.

Amintim că Statele Unite ale Americii (SUA) au anunțat pe 13 ianuarie că nu-i vor mai prelungi viza de călătorie lui Vlad Plahotniuc. Interdicția s-a răsfrâns și asupra membrilor familiei lui Plahotniuc.

Potrivit secretarului de stat american Mike Pompeo, motivul interdicției este legat de actele de corupție asociate cu numele fostului lider al PDM și subminarea de către acesta a statului de drept în Republica Moldova.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!