/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Grădiniță, scoasă la vânzare cu 35 de milioane de lei. Primăria capitalei vrea să o cumpere, dar e prea scumpă

22 februarie 2020, ora 06:27

În timp ce grădinițele sunt extrem de căutate în capitală, o fostă instituție este scoasă la vânzare. Clădirea, ce aparținea cândva societății pe acțiuni „Bucuria” a devenit proprietate privată în urmă cu patru ani, iar de aproape doi ani copiii care o frecventau au fost mutați. Primăria Chișinău ar vrea să o cumpere, însă prețul cerut de proprietar este prea mare. 35 de milioane de lei. Potrivit autorităților locale, în ultimii 20 de ani, municipalitatea a rămas fără 83 de grădinițe.

Grădinița nr. 5 aparținea, de la bun început, societății pe acțiuni „Bucuria”, iar Primăria Chișinău o arenda ca să poată fi frecventată de copiii. În 2016, însă, clădirea a revenit unei companii, care a cumpărat acțiuni la fabrica de dulciuri. Noul proprietar cerea în jur de un milion de lei anual pentru chirie. Un an mai târziu, ar fi dublat suma, astfel că cheltuielile au devenit prea mari. Așadar, a fost luată decizia ca cei mici să fie scoși și transferați la alte instituții din preajmă. S-a întâmplat în vara anului 2018.

Proprietarul nu a investit practic nimic în acest imobil, starea lui era deplorabilă. Prezenta pericol pentru viața și sănătatea copiilor”, Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției Educației.

Pe clădirea gradiniței, și astăzi am găsit tăblița că se vinde. De la paznic, am aflat că ultimii doritori de a o vedea au fost în septembrie.

„Nu au intrat în clădire, dar au văzut teritoriul. Aici au fost și narcomani, alcoolici, oameni ai străzii”.

Deja e al doilea an de când niciun copil nu a pășit pragul acestei grădinițe. Porțile, care cândva în fiecare dimineață întâmpinau zeci de copii, acum stau închise cu lacăte. Iar terenurile de joacă sunt pline de gunoi și au devenit adăpost pentru animale”, Diana Popa , reporteră TV8.

Cei care locuiesc prin preajmă își amintesc cu nostalgie despre grădiniță și spun că ar fi bine dacă și-ar redeschide ușile pentru copii.

„Era tare bună grădinița, mulți copii veneau, dar acum trebuie părinții să-i ducă tocmai pe la Circ, în toate părțile”.

„Chiar copiii mei mergeau acolo. Sunt vorbe că va fi ridicat un complex locativ. Pe noi nu ne aranjează”.

Autoritățile locale spun că și-ar dori să cumpere clădirea, însă li se cer 35 de milioane de lei. Oricum, mai continuă să ducă tratative cu noii proprietari.

Atunci când procurăm acest imobil cu 35 de milioane de lei, noi mai avem nevoie de încă de aproximativ 10-15 milioane ca să o reconstruim total”, Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției Educației.

Vor 35 de milioane! De 35 de milioane noi construim patru grădinițe noi. Păi unde e responsabilitatea socială? Vor să construiască blocuri acolo? Nu vor construi nimic, îi atenționez public acum”, Ion Ceban, primar general.

Compania care a privatizat grădinița este înregistrată în Cipru, un offshore cunoscut în toată lumea. Am transmis un mesaj directorului firmei, dar până în momentul difuzării reportajului, acesta nu ne-a răspuns. Nici la numărul de telefon afișat pe grădiniță nu ne-a răspuns nimeni. Potrivit reprezentanților Direcției Educației, în ultimii 20 de ani, primăria a rămas fără 83 de grădinițe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram