Autoritățile din R. Moldova vin cu recomandări după ce în Italia continuă să crească numărul infecțiilor cauzate de coronavirus (2019-nCoV) – o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă cetățenii să evite locurile aglomerate și călătoriile în regiunea afectată.

Oamenii sunt îndemnați să:

 • să-și spele frecvent mâinile cu apă și săpun sau curăță-le cu soluție pentru mâini pe bază de alcool.
  De ce? Dacă pe suprafața mâinilor există un virus, curățându-le cu soluție pentru mâini pe bază de alcool sau cu apă și săpun, vei distruge virusul”.
 • Când tușești sau strănuți: acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel sau tușește și strănută în pliul cotului. Aruncă șervețelul într-un coș de gunoi cu capac și spală-te pe mâini după cum e descris mai sus.
  De ce? Aceasta va împiedica germenii și virusurile să se răspândească în aer și pe suprafețe. Dacă strănuți sau tușești în mâini, poți contamina obiectele sau persoanele pe care le atingi”.
 • Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura.
  De ce? Dacă există un virus pe mâinile tale, de exemplu, pentru că ai fost aproape de o persoană bolnavă, te poți infecta când îți atingi ochii, nasul sau gura”.
 • Păstrează distanța socială: menține 1-2 metri între tine și o persoană bolnavă.
  De ce? Atunci când cineva strănută sau tușește, se pot proiecta picături mici care conțin virusul, ceea ce duce la contaminarea cu secrețiile persoanei, dacă nu este menținută o anumită distanță”.

Și Ministerul Sănătății vine cu câteva recomandări.

Foto: Ministerul Sănătății

În prezent, în Italia, două persoane au decedat, iar alte peste 60 au fost infectate cu virusul ucigaș. Mai mult, circa 33 de persoane ce prezintă simptome ale bolii sunt spitalizate, iar dintre ele 18 se află la Terapie Intensivă. Unsprezece persoane se află în carantină la domiciliu.

Coronavirusul Covid-19, detectat la finalul anului trecut în oraşul Wuhan din provincia chineză Hubei, a provocat moartea a 2.461 de oameni. Pe lângă China, el a fost descoperit – până în prezent – 29 de alte ţări.

Vezi și:

Guvernul italian interzice, prin decret, accesul şi părăsirea a 11 localităţi din cauza coronavirusului

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!