/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

480 de persoane ar putea fi testate pentru depistarea coronavirusului în Republica Moldova

24 februarie 2020, ora 16:31

480 de persoane ar putea fi testate, deocamdată, în cazul în care prezintă simptome de boală, pentru depistarea coronavirusului în Republica Moldova. Săptămâna trecută, Centrul Național de Sănătate Publică a primit de la OMS cinci seturi de astfel de teste. Acestea sunt păstrate în condiții speciale în Laboratorul virusologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Investigațiile de laborator pentru detectarea coronavirusului urmează a fi efectuate persoanelor suspecte de boală, mai exact celor care simptome similiare unei răceli banale, însă este neapărat prezentă febra, tusea uscată, starea oboseală și dispneea.

În caz de înregistrare a unor cazuri suspecte de boală, testele ar urma să fie făcute la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, absolut gratuit susțin reprezentanții Centrului Național de Sănătate Publică.

Testele pot fi făcute și contra cost, la o clinică privată din țară. Analizele costă 700 de lei și pot fi colectate inclusiv la domiciliu. Pentru asta trebuie să mai scoateți din buzunar alte 200 de lei. Rezultatele testului sunt gata în două zile lucrătoare.

Între timp, măsuri sporite de securitate au fost instituite la punctele de trecere a frontierei. La aeroportul de la Chișinău, de exemplu, au fost instalate două termoscanere. Acestea scanează temperatura corpului fiecărui călător. În cazul în care un pasager are o temperatură a corupului de 38 de grade sau mai mult, acesta este direcționat pe un culoar special, iar ulterior i se dă să completeze o fișă epidemiologică în care răspunde la mai multe întrebări legate de starea de sănătate, țara din care vine etc.

Măsurile despre care au anunțat autoritățile astăzi au fost criticate de fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco.

Detalii despre cum sunt verificați pasagerii la aeroport vedeți diseară într-un reportaj difuzat în cadrul buletinului de știri de la ora 19:00.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram