/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Chicu le răspunde CSM-ului și experților care l-au acuzat de imixtiune în justiție

24 februarie 2020, ora 09:57

Ministerul Finanțelor nu a prezentat deocamdată un proiect de rectificare a bugetului pentru anul curent, pentru a vedea exact la care cheltuieli se poate de renunțat pentru a identifica cele 70 de milioane de lei pe care Guvernul trebuie să le plătească foștilor acționari ai „Gemenii”, care și-au făcut dreptate la Curtea  Europeană pentru Drepturile Omului după ce au fost deposedați de o parte din clădire și terenul aferent.

Premierul Ion Chicu spune că nu intenționează să renunțe la ideea tăierii celor 70 de milioane de lei din bugetul destinat pentru justiție.

„De unde să luăm 70 de milioane de lei, decât de acolo de unde se comit aceste ilegalități. Altă viziune nu am și nici nu am de gând să o schimb. Eu înțeleg îngrijorarea experților și pe cei mai mari îi invit să coopereze cu Ministerul Justiției și să vină cu un mecanism clar cum să ne asigurăm mai departe ca pentru deciziile ilegale ale judecătorilor să nu fie plătite de copii, pedagogi, pensionari”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a avut un răspuns pentru experții care l-au acuzat de imixtiune în justiție, dar și pentru Consiliul Superior al Magistraturii care l-a învinuit că atentează la independența justiției.

„Imixtiune? Eu nu am văzut luare de atitudine la CSM, cu propuneri, cum să nu admitem mai departe astfel de situații. Nu am auzit să cheme cele cinci persoane (n.r. judecătorii care au emis decizia în cazul „Gemenii” și să discute. Tot suportul pentru independență, dar responsabilitatea încă nimeni nu a anulat-o”, a punctat Ion Chicu.

Anterior, Ion Chicu a declarat că atât timp cât va conduce Guvernul „un bănuț nu va transfera pe cauzele CtEDO”, pentru care trebuie să plătească „gașca coruptă din justiție”. Iar președintele Igor Dodon a spus că judecătorii care se fac vinovați de condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) ar trebui să rămână fără apartamente.  Acesta propune ca imobilele să fie confiscate și scoase la vânzare, iar banii adunați să fie vărsați în bugetul de stat pentru compensarea cheltuielilor pe care le suportă Guvernul după achitarea prejudiciilor dictate de CtEDO.

Ion Chicu: „Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram