Ministerul Finanțelor nu a prezentat deocamdată un proiect de rectificare a bugetului pentru anul curent, pentru a vedea exact la care cheltuieli se poate de renunțat pentru a identifica cele 70 de milioane de lei pe care Guvernul trebuie să le plătească foștilor acționari ai „Gemenii”, care și-au făcut dreptate la Curtea  Europeană pentru Drepturile Omului după ce au fost deposedați de o parte din clădire și terenul aferent.

Premierul Ion Chicu spune că nu intenționează să renunțe la ideea tăierii celor 70 de milioane de lei din bugetul destinat pentru justiție.

„De unde să luăm 70 de milioane de lei, decât de acolo de unde se comit aceste ilegalități. Altă viziune nu am și nici nu am de gând să o schimb. Eu înțeleg îngrijorarea experților și pe cei mai mari îi invit să coopereze cu Ministerul Justiției și să vină cu un mecanism clar cum să ne asigurăm mai departe ca pentru deciziile ilegale ale judecătorilor să nu fie plătite de copii, pedagogi, pensionari”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a avut un răspuns pentru experții care l-au acuzat de imixtiune în justiție, dar și pentru Consiliul Superior al Magistraturii care l-a învinuit că atentează la independența justiției.

„Imixtiune? Eu nu am văzut luare de atitudine la CSM, cu propuneri, cum să nu admitem mai departe astfel de situații. Nu am auzit să cheme cele cinci persoane (n.r. judecătorii care au emis decizia în cazul „Gemenii” și să discute. Tot suportul pentru independență, dar responsabilitatea încă nimeni nu a anulat-o”, a punctat Ion Chicu.

Anterior, Ion Chicu a declarat că atât timp cât va conduce Guvernul „un bănuț nu va transfera pe cauzele CtEDO”, pentru care trebuie să plătească „gașca coruptă din justiție”. Iar președintele Igor Dodon a spus că judecătorii care se fac vinovați de condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) ar trebui să rămână fără apartamente.  Acesta propune ca imobilele să fie confiscate și scoase la vânzare, iar banii adunați să fie vărsați în bugetul de stat pentru compensarea cheltuielilor pe care le suportă Guvernul după achitarea prejudiciilor dictate de CtEDO.

Ion Chicu: „Cât sunt premier, un bănuț nu transfer pe cauzele CtEDO”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!