/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Sesizarea depusă la CSM în legătură cu dosarul Șor. Curtea de Apel Cahul nu remite la CNEJ materialele pentru a finaliza expertiza  

24 februarie 2020, ora 16:12

Ministerul Justiției a depus la Consiliul Superior al Magistraturii o sesizare în privința acțiunilor judecătorilor Curții de Apel Cahul care examinează dosarul deputatului fugar Ilan Șor. În document se spune că expertiza, care este așteptată de la Centrul Național de Expertize Judiciare (CNEJ) și din cauza căreia au fost amânate deja opt ședințe de judecată, întârzie pentru că instanța nu a trimis la CNEJ materialele necesare pentru comisie.

Încă pe 10 aprilie 2019 CNEJ a cerut instanței să trimită materialele și a informat-o despre costurile expertizei. În iulie 2019, dosarul a fost remis instanței fără executarea expertizei, pentru că cerințele CNEJ-ului nu au fost satisfăcute.

În octombrie, CNEJ a primit repetat dosarul cu solicitarea ca expertiza să fie realizată, motivând că „nu expertul a semnat imposibilitatea efectuării expertizei”. CNEJ susține că a respectat normele fiindcă actele au fost semnate de conducătorul instituției și contrasemnate de comisia de experți.

În prezent, la CNEJ se află același dosar, trimis încă în 2018, fără materialele necesare de examinat. Scrisorile adresate instanței de a trimite materialele obligatorii pentru expertiza judiciară au rămas fără răspuns. În schimb, Curtea de Apel Cahul a formulat mai multe obiecții  la CNEJ legate de procedura de înaintare a demersului.

„Considerăm obiecțiile instanței neîntemeiate, neprezentarea documentelor solicitate de către comisie ducând doar la tergiversarea efectuării expertizei judiciare”, se spune în sesizarea Ministerului Justiției adresată Consiliului Superior al Magistraturii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram